FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 18. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pokrenut će postupak izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kako bi obrtnici bili izjednačeni s radnicima u sustavu obveznog osiguranja za slučaj nezaposlenosti, najavio je danas ministar Mirando Mrsić. To znači da će obrtnici plaćati doprinos za zapošljavanje, te će u slučaju kada iz opravdanih razloga odjave obrt iz Obrtnog registra, moći ostvariti pravo na novčanu naknadu. Trajanje prava na naknadu utvrdit će se ovisno o ukupnom vremenu provedenom u sustavu osiguranja, a visina naknade prema osnovici za plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja. To je sigurnosni mehanizam koji će obrtnicima omogućiti da lakše prežive ova turbulentna vremena, rekao je Mrsić podsjetivši da je aktivnim mjerama zapošljavanja obrtnicima omogućeno da, kao i ostali, koriste potpore za zapošljavanje ili zapošljavaju radnike bez zasnivanja radnog odnosa. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec ocijenio je to velikim korakom u ostvarivanju ravnopravnosti za hrvatske obrtnike, koji dosad u slučaju zatvaranja obrta nisu imali ista prava kao njihovi radnici. Po njegovoj procjeni, od početka krize 2008. godine u obrtništvu je zatvoreno gotovo 35.000 radnih mjesta, no unatoč tome danas je u raznim obrtima zaposleno preko 100.000 ljudi. Izmjene zakona trebale bi biti usvojene do ljeta, a stupiti na snagu od 1. siječnja 2014. godine.

BILJE - U organizaciju Udruge "Baranjska brazda" danas su na baranjskoj obilaznici na prosvjed upozorenja izašli seljaci sa stotinjak traktora nezadovoljni stanjem u agraru, posebice prijedlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu za koji kažu da pogoduje velikim proizvođačima na štetu srednjih i malih poljoprivrednika, a traže da ih hitno primi premijer Zoran Milanović. Seljaci traže i da im se kaže datum kada će im biti isplaćeni poticaji ističući kako bez njih nema proljetne sjetve koja je na vratima. S porukom da je pet do 12 za rješavanje gorućih problema u agraru prosvjednici su se okupili na samom ulazu u Baranju, na baranjskoj obilaznici, oko kilometar od dravskog mosta s baranjske strane, a predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić rekao je da je riječ o jednodnevnom prosvjedu upozorenja Vladi, ministrima poljoprivrede i financija Jakovini i Liniću. Budući da se radi o magistralnoj cesti nismo je blokirali jer ne želimo dodatno stvarati probleme građanima koji to zaista nisu zaslužili, rekao je Pranjić dodajući da će se prosvjed, koji je počeo u 12 sati održavati do 16 sati. Najavio je kako će se svakodnevno u po jednoj od slavonskih županija organizirati prosvjedi upozorenja, a njegove su informacije da sutra prosvjedi kreću u Vukovarsko-srijemskoj, u srijedu u Virovitičko-podravskoj, četvrtak u Križevačko-koprivničkoj županiji itd.

ZAGREB - Dvjestotinjak bivših radnika Diokija jutros je blokiralo ulaz u upravnu zgradu tvrtke tražeći isplatu zaostalih plaća i otpremnina, a nakon razgovora sa čelnicima Uprave odlučili su da će idućeg tjedna organizirati veliki prosvjed na Markovu trgu. Prošle je godine nakon restrukturiranja Diokija 350 radnika pristalo otići na burzu rada uz otpremnine i isplatu sedam zaostalih plaća, dok je stotinjak radnika zadržalo zaposlenje. Radnici su potpisali ugovor po kojem im je do 15. veljače trebala biti isplaćena polovica tog iznosa, no to nije učinjeno. S predstavnicima radnika razgovarao je predsjednik Uprave Diokija Leo Dolezil nakon čega su radnici odlučili da neće danas nastaviti s prosvjedom, već će idućeg tjedna, u utorak ili srijedu, u suradnji sa sindikatima organizirati prosvjed na Markovu trgu. Uprava Diokija zamolila je radnike za još malo strpljenja jer se, kako tvrde, vode intenzivni pregovori, pa bi u roku 10 dana Dioki mogao predložiti mogući rok isplate radničkih potraživanja.

ZAGREB - Nautičari u Hrvatskoj prošle su godine trošili prosječno 100 eura dnevno, gotovo polovica ih je unajmila plovilo/čarter, prosječna dob im je 45 godina, svaki drugi je iz kućanstva s mjesečnim primanjima od oko 3.500 eura, većima ih je došla u Hrvatsku tri i više puta, a zadovoljni su manje-više svime osim mogućnostima kupovine u marinama. Pokazalo je to najnovije istraživanje TOMAS Nautika Jahting 2012 koje je po narudžbi Ministarstva turizma od lipnja do listopada prošle godine na uzorku od 2.171 domaćih i nautičara iz 13 zemalja proveo Institut za turizam. Osnovni trendovi u istraživanju 2012., a u odnosu na zadnje iz 2007. je da su nautičari smanjili prosječnu duljinu plovidbe/boravka u Hrvatskoj (sa 14 na 12 noćenja), kao i potražnju za dodatnim aktivnostima u destinaciji. Iako je i 2007. kao i 2012. prosječna dnevna potrošnja nautičara bila oko 100 eura, s obzirom da se u tom razdoblju povećao broj čartera za 8 posto, potrošnja čarteraša je u odnosu na 2007. pala za 6 posto, na prosječnih dnevnih 161 eura, a vlasnika plovila za 13 posto, na 68 eura. U odnosu na druge turiste u Hrvatskoj, koji su po zadnjem istraživanju 2010. prosječno dnevno trošili 58 eura, potrošnja nautičara je ipak veća te je taj segment posebno zanimljiv za hrvatski turizam, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je koncentraciju poduzetnika Andre d.o.o. i Novi list d.d. do koje je došlo kada je Andre stekao 80,3 posto udjela u Novom listu, ali je zbog neprijavljivanja koncentracije u zakonskom roku, pokrenula postupak izricanja kazneno-upravne mjere poduzetniku Andre, priopćeno je iz Agencije. Andre i Novi list su prije provedbe koncentracije djelovali na tržištu naklade općeinformativnih dnevnika i tržištu oglašavanja u općeinformativnim dnevnicima, na kojima je Novi list djelovao izravno, a Andre neizravno, putem vlasničkih udjela u Glasu Istre Novine. Stjecanjem udjela u Novom listu, Andre na tim tržištima ima udjele između 10 i 15 posto. Agencija je utvrdila da provedbom koncentracije nije došlo do negativnih učinaka na tržišno natjecanje. Navodi i da se više od 70 posto udjela u tržištu prodane naklade i više od 60 posto u tržištu oglašavanja u općeinformativnim dnevnicima odnosi na 24 sata, Jutarnji list i Večernji list. Agencija najavljuje i da će protiv poduzetnika Andre pokrenuti postupak utvrđivanja uvjeta za izricanje upravno-kaznene mjere zbog nepodnošenja prijave namjere provedbe koncentracije na ocjenu u zakonskom roku. Iz Agencije napominju kako je riječ o lakšoj povredi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja za koju se može izreći upravno-kaznena mjera u visini do jedan posto ukupno ostvarenog prihoda na tržištima na kojima djeluju sudionici koncentracije.

ZAGREB - Pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj je nastavljen i u prosincu prošle godine u kojem je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, prikupljeno 44.623 tone kravljeg mlijeka, što je u odnosu na prosincu 2011. godine smanjenje za 16,5 posto. U odnosu na prosjek 2011. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 52.204 tone kravljeg mlijeka, u prosincu prošle prikupljeno je 14,5 posto manje mlijeka. Prosinac je tako sedmi mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a četvrti mjesec za redom smanjenje je veće od 10 posto, s obzirom da je u rujnu je na međugodišnjoj razini zabilježen pad za 12,1 posto, u listopadu za 14,5 posto, u studenom za 12,9 posto, a u prosincu za 16,5 posto. Podaci DZS-a pokazuju da je u prosincu prošle godine u odnosu na isti mjesec 2011. smanjena proizvodnja mlijeka za piće, fermentiranih proizvoda i maslaca, dok je povećana proizvodnja vrhnja i kravljeg sira.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeks danas oslabili, već peti dan zaredom, a nevelik promet pokazuje da su ulagači oprezni dok čekaju objavu novih poslovnih izvješća kompanija. Oko 12,00 sati Crobex je bio na gubitku 0,7 posto, na 1.911 bodova, najnižoj razini u posljednjih 10-ak dana, dok je Crobex10 oslabio 0,6 posto, na 1.074 boda. Redovni promet iznosio je oko 5 milijuna kuna, otprilike isto kao u petak u ovo doba. Najveći promet, oko 1,2 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom Valamar Adria Holdinga. Nakon duljeg razdoblja snažnog rasta, prošlog je tjedna cijena te dionice pala za 7,4 posto, a danas je skliznula daljnjih 4,9 posto, na 138,59 kuna. S prometom od oko milijun kuna slijedi dionica Industrogradnje, pri čemu joj je cijena skočila oko 9,6 posto, na 120 kuna. Uz promet od oko 880 tisuća kuna, cijena dionice HT-a porasla je 0,15 posto, na 216,50 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, prema euru oslabila za neznatnih 0,01 posto, dok je istodobno ojačala u odnosu na ostale važnije svjetske valute. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenuje od sutra, iznosi tako 7,580349 kuna. U odnosu na kraj prošlog tjedna najviše je, za 0,32 posto, smanjen tečaj britanske funte, na 8,782701 kuna po srednjem tečaju. Tečaj švicarskog franka snižen je pak za 0,24 posto, a američkog dolara za 0,17 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,151383 kune, a dolara 5,676038 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙