FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 16. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio danas uvjerenje kako slovenski Parlament još uvijek može na vrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU, a što se tiče rješenja pitanja Ljubljanske banke dobrim je znakom ocijenio najavljeni razgovor hrvatskoga i slovenskoga premijera. „Najavljen razgovor slovenskoga i hrvatskoga premijera može biti samo dobar znak", istaknuo je Josipović u izjavi u Uredu predsjednika, dodavši kako vjeruje da slovenski Parlament može na vrijeme stići ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU. Tko će pregovarati sa strane Slovenije njihova je stvar, a koga god Slovenci odrede za pregovarača Hrvatska će s dužnim poštovanjem prihvatiti, rekao je predsjednik Josipović komentirajući smjenu slovenskog pregovarača o Ljubljanskoj banci, ministra vanjskih poslova Karla Erjavca. Predsjednik Republike, nakon kave s građanima u Uredu predsjednika, osvrnuo se i na izbore za Europski parlament, ponovivši kako su oni vrlo važni za Republiku Hrvatsku. „Osim što ćemo dobiti svoje eurozastupnike, oni imaju i svoju simboličnu vrijednost jer su to naši prvi europski izbori. Zato bih htio da proteknu u maksimalno demokratičnom tonu, da budu sjajno organizirani i da građani iziđu u velikom broju na izbore“, poruči je. „Konkretan datum izbora određuje, sukladno zakonu, predsjednik Republike. Ja ću to učiniti vodeći računa o stajalištu Vlade i svih političkih stranaka, a konzultirat ću se i s Državnim izbornim povjerenstvom o tome postoje li tehničke mogućnosti spajanja lokalnih i europskih izbora“, obećao je Josipović. Dodao je kako će također poslušati što govori nevladina zajednica.

OSIJEK - Saborski zastupnik SDP-a i kandidat za osječko-baranjskog župana, Domagoj Hajduković, izjavio je danas kako je pokušaj župana Vladimira Šišljagića (HDSSB) da se izvlačenjem kuverti odluči o zapošljavanju dvoje pripravnika u Hitnoj medicinskoj pomoći, "jedan u nizu skandala HDSSB-ove vlasti u posljednje vrijeme", što pokazuje da "županijska vlast polako gubi kompas". Na konferenciji za novinare u Osijeku Hajduković je ustvrdio kako taj događaj pokazuje da se HDSSB "ne snalazi u transparetnim natječajima", jer, kazao je, nema dvije jednake osobe bez obzira na njihove kvalifikacije, zbog čega postoje razgovori i dodatni testovi, preko kojih se biraju najbolji kandidati. Upitao je kakve veze ima župan s biranjem zaposlenika-kandidata u bilo kojoj instituciji, neovisno o tome što joj je Osječko-baranjska županija osnivač, jer te institucije imaju ravnatelje, direktore i Upravna vijeća. Očito je da HDSSB i župan Šišljagić to ne gladaju na ovaj način, već su navikli raditi drugačije, kazao je Hajduković. Župan Šišljagić u četvrtak je na izvanrednoj konferenciji za novinare u osječkoj Hitnoj medicinskoj pomoći novinare zamolio da izvuku dvije od 35 kuverti u kojima su bila imena kandidata koji su udovoljili uvjetima natječaja za dva volonterska mjesta diplomiranih ekonomista za 1600 kuna, istaknuvši da će se tako vidjeti kako su neosnovane optužbe o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u Županiji. Hajduković je danas ocijenio da je to bila pljuska ljudima koji su se javili na taj natječaj, a posebice onima, čija su imena bila izvučena, a koji zbog toga neće dobiti taj pripravnički posao.

KARLOVAC - Iz Regionalne organizacije zaštite potrošača (RIZP) u Karlovcu danas je priopćeno kako su ovršni posupci koje je pokrenula karlovačka Gradska toplana, nezakoniti. Karlovačka Gradska toplana pokrenula je ovršne postupke protiv pet neplatiša, uz ostale protiv predsjednika Građanske inicijative 'Neću usluge toplane' Domagoja Švegara i predsjednika ROZP-a Željka Tomašića, iako "isprave temeljem kojih se to čini, nisu sukladne Zakonu o zaštiti potrošača niti Zakonu o općem upravnom postupku", navodi se u priopćenju ROZP-a . ROZP smatra kako je to zastrašivanje potrošača kroz pokušaj diskreditiranja predsjednika organizacija civilnog društva, umjesto da prihvate njihovu inicijativu od prije mjesec dana, da se pokuša preko gradske tvrtke „Inakasator“ doći do razrješenja tog problema karlovačke Gradske toplane s građanima, s kojima nikada nije sklopila ugovor i koji ne žele njihove usluge. "Odgovora nema pa je jasno da je inicijativa za mirno rješenje spora odbijena i da su Gradska toplana d.o.o. i Grad Karlovac odlučili nepoštivati odredbe Ustava RH članak 49., koji jamči da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske, te da država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, pri čemu je zabranjena zlouporaba monopolističkog položaja određenog zakonom", kažu u ROZP-u.

VINKOVCI - U organizaciji udruge 'Mladi protiv gladi' danas je u Vinkovcima s radom počela socijalna samoposluga, u kojoj će siromašni i socijalno ugroženi stanovnici Vinkovaca i okolnih mjesta, temeljem bodova utvrđenih na osnovu primanja, besplatno podizati hranu i higijenske potrepštine. Na svečanosti otvorenja Socijalne samoposluge, na adresi Gajeva 17a, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić izrazio je ponos što su mladi Vinkovčani pokazali želju pomoći sugrađanima u potrebi, te što se veliki broj škola i poduzetnika uključio u ovaj projekt. Nadam se da će ubuduće samoposluga biti sve punija proizvoda, a broj korisnika sve manji, rekao je Karlić. U ime Vukovarsko-srijemske županije pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj, Gabrijela Žalac, uručila je predsjednici udruge 'Mladi protiv gladi', Jeleni Gilji, narudžbenicu na 5.000 kuna za nabavu potrepština za socijalnu samoposlugu. Predsjednica udruge Jelena Gilja istaknula je da sličan projekt već dvije godine funkcionira u Rijeci te će po istom modelu funkcionirati i u Vinkovcima. Prostor za rad socijalne samoposluge osigurao je vinkovački poduzetnik Ivan Cvitković, a policama ga je opremila tvrtka Vinkoprom. U evidenciji Udruge je 394 socijalno ugrožene obitelji sa šireg područja grada Vinkovaca, a Udruga će surađivati i sa Centrom za socijalnu skrb. Potrepštine za socijalnu samoposlugu pribavljat će se u vinkovačkim školama, vrtićima, pomoć su obećali i trgovački lanci.

ZAGREB - U zagrebačkoj ulici Šestinski dol aktiviralo se klizište, a djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Ureda za izgradnju grada Zagreba izlaskom na teren utvrdili su kako je riječ o manjem klizištu, na kojem su zajedno s pokrenutom zemljom otklizala i dva stabla koja su pala na cestu, priopćeno je danas iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. O aktiviranju klizišta u Šestinskom dolu na površini 15 puta 20 metara, preko puta zgrade na broju 146, gradski Ured je obaviješten kasno sinoć oko 22 sata. Okolne kuće i zgrade nisu ugrožene klizanjem tla, navodi se u priopćenju. Klizište je uzrokovalo štete na infrastrukturi, odnosno stabla su zbog klizanja pokidala strujne kablove te su okolne kuće na nekoliko sati ostale bez struje. Nadležne službe sanitar će klizište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙