FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba: Asada treba isključiti iz svakog dijaloga

DAMASK, 15. veljače 2013. (Hina/AFP) - Svaki dijalog radi pronalaženja rješenja za sirijski sukob mora isključiti predsjednika Bašara al-Asada i stupove njegova režima, istaknula je oporbena koalicija u priopćenju objavljenom u petak nakon sjednice u Kairu.

Koalicija se sastala u četvrtak kako bi raspravljala o prijedlogu svog predsjednika Ahmeda Moaza al-Hatiba da počne pregovore s predstavnicima režima, što je izazvalo kritike unutar oporbe.

"Bašar al-Asad i sigurnosno i vojno zapovjedništvo odgovorno za odluke koje su dovele zemlju u sadašnje stanje, nisu dio političkog procesa ni bilo kakva rješenja u Siriji", ističe se u priopćenju.

"Trebaju biti kažnjeni zbog onoga što su učinili. Bašar al-Asad i stupovi njegova režima ne mogu ni u kojem slučaju zastupati sirijski narod", dodao je.

Ti su uvjeti, ističe se u tekstu, među ostalim, "okvir" za svako političko rješenje za sirijski rat u kojemu je poginulo oko 70.000 ljudi u gotovo dvije godine, po podatcima UN-a.

Oporba je usto pozvala Rusiju, glavnog saveznika Asadova režima, i Sjedinjene Države, koje traže njegov odlazak, da djeluje tako da to rješenje bude moguće.

Ponovo je pozvala zemlje koje je podupiru da "svim sredstvima" pomognu pobunjenicima koji se bore s režimskim snagama.

Hatib je koncem siječnja rekao da je "u znak dobre volje spreman sudjelovati u izravnim pregovorima s predstavnicima režima koji nisu okrvavili ruke", što je odbila glavna struja njegove koalicije.

Damask je uzvratio da je spreman na dijalog, ali "bez uvjeta".

Hatibova ponuda naišla je na dobar prijam u SAD-u i Arapskoj ligi, a napose kod dvaju sirijskih saveznika, Rusije i Irana, s kojim je oporbeni vođa nedavno imao dosad neviđeni susret.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙