FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 15. veljače

ZAGREB, 15. veljače 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 15. veljače.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka u suradnji s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) organizira konferenciju "Međunarodna konkurentnost i poslovna privlačnost Hrvatske". Konferencija je zamišljena kao razmjena spoznaja, iskustava i prijedloga predstavnika međunarodnih institucija, tijela vlasti te privatnog i javnog gospodarskog sektora o rješenjima kojima bi se unaprijedilo investicijsko okružje i konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Posebno će biti riječi o potrebnim strukturnim promjenama i poticanju inozemnih izravnih ulaganja u djelatnosti u kojima se jača izvoz i ublažava uvozna ovisnost (10,30 sati, sjedište HNB-a, Trg hrvatskih velikana 3).

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta predstavit će gospodarstvenicima i predstavnicima regionalnih razvojnih agencija mjere iz programa Poduzetnički impuls za 2013. godinu (10 sati, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Vukovarska 78).

ZAGREB - Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu tema je okruglog stola kojeg organizira Zbor agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva. O prijedlogu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu raspravljat će predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za poljoprivredno zemljište te strukovnih i seljačkih udruga (14 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Udruga Franak održat će konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prijave Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) protiv Zagrebačke banke i Splitske banke zbog, kako navode, nezakonitosti u njihovu poslovanju. Osim u Zagrebu, konferencije za novinare članovi Udruge Franak održat će i u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci i Splitu (10,30 sati, ispred sjedišta HNB-a, Trg hrvatskih velikana 3).

ZAGREB - U prosincu prošle godine nastavljeno je smanjenje broja izdanih odobrenja za građenje, koje se bilježilo i tijekom gotovo cijele 2012. godine, što je rezultiralo smanjenjem ukupnom broja izdanih odobrenja za građenje u prošloj godini za 13,2 posto u odnosu na 2011. Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), tijekom cijele 2012. godine u Hrvatskoj je izdano ukupno 8.330 odobrenja ili 13,2 posto manje nego godinu ranije. Samo u prosincu lani je izdano ukupno 701 odobrenje za građenje, što je za 18,7 posto manje u odnosu na prosinac 2011. godine. Po odobrenjima izdanima u 2012. godini u Hrvatskoj je predviđena gradnja 9.742 stana, što je 27,6 posto manje nego u 2011. Vrijednost radova predviđenih odobrenjima za gradnju izdanima u prošloj godini iznosi 21,2 milijarde kuna, od čega je 10,8 milijardi kuna predviđeno za radove na ostalim građevinama, a 10,47 milijardi kuna za radove na zgradama.

ZAGREB - Ukupno zasijane površine pod žitaricama i uljanom repicom u jesenskoj sjetvi 2012. godine u Hrvatskoj su iznosile 272.990 hektara, što je 11 posto više nego u godini prije, podaci su Državnog zavoda za statistiku sa stanjem 10. studenog 2012. godine. U strukturi zasijanih površina najzastupljenije su žitarice koje su u jesenskoj sjetvi zasijane na 257.068 hektara. U strukturi žitarica najzastupljeniji su pšenica (72 posto) i ječam (18 posto). Tako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, pšenice, ozime u jesenskoj sjetvi prošle godine zasijano na 184.568 hektara, ili na devet posto više površina nego u sjetvi 2011. godine.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙