FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa poziva crkvene vođe da se okane suparništva

VATIKAN, 14. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Papa Benedikt XVI. pozvao je u četvrtak vođe Katoličke crkve da na stranu stave osobna suparništva i da misle jedino na jedinstvo vjere.

Ta poruka, kakva postoji u njegovim izjavama i prije i poslije šokantnog priopćenja kojim je u ponedjeljak najavio da odlazi, zvuči kao prikriven prijekor vodećim kardinalima koji se nadmeću za utjecaj na konklavama za izbor novoga pape.

Njegovi neodređeni komentari možda sugeriraju i da je interna vatikanska borba za vlast bila razlog da učini nešto što se ne pamti već šest stotina godina.

Benedikt (85) odstupit će 28. veljače i zatim će, sredinom ožujka početi konklave, izbor novoga pape iza zatvorenih vrata: zasad nema očitih kandidata, a nekoliko je skupina koje su već počele iznositi svoje zamisli o tome tko bi, ili kakav novi papa trebao biti.

Njemački je papa u srijedu pozvao vjernike da "pokažu lice Crkve i kako je to lice katkad izobličeno".

"Posebno mislim na grijehe protiv jedinstva Crkve, na podjele u tijelu Kristovu", rekao je.

"Prevladavanje individualizma i suparništva znak je poniznosti", dodao je na posljednjoj javnoj misi u bazilici sv. Petra.

Talijanske novine čiji promatrači stanja u Vatikanu važu svaku riječ koju ovih dana izgovori Benedikt XVI., uhvatili su se izraza "izobličeno lice" i "suparništvo", a milanski Corriere della Sera te je riječi nazvao "signalima poslanima konklavama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙