FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje 102. godišnjice Hajduka

SPLIT, 13. veljače 2013. (Hina) - Izložbom trofeja i priznanja što ih je osvajao Hajduk u Kući slave splitskog sporta, te tribinom pod nazivom "Iz Hajdukove svlačionice" večeras je obilježena 102. godišnjica od utemeljenja ovog kluba, a svečanosti su osim sadašnjih igrača tog kluba nazočili i brojni igrači ranijih generacija te uglednici iz javnog života.

"Ovo je prvi puta u povijesti Hajduka da su njegovi trofeji izneseni iz naše trofejne sale na Poljudu", istaknuo je Hajdukov domar Božo Pezelj predstavljajući izložbu trofeja.

Među izloženim trofejima su pokali za naslov prvaka Hrvatske te bivše Jugoslavije, kao i pokal posljednjeg pobjednika kupa Jugoslavije što ga je Hajduk osvojio 1991. godine neposredno uoči početka rata. Također je izložen i spomen poklon od Manchester Uniteda sa svečanog otvaranja stadiona Poljud 1980. godine kada je u prijateljskoj utakmici Hajduk pobijedio Machester United 6-0.

"Posebice smo ponosni na ovaj spomen poklon od Manchester Uniteda i na tu utakmicu u kojoj je Hajduk uvjerljivo pobijedio jednu od najboljih momčadi svijeta", rekao je Pezelj.

Na izložbi je istaknut i poseban orden za zasluge tijekom Drugog svjetskog rata a koji je splitskoj momčadi 1944. dodijelio francuski general i kasniji predsjednik Francuske Charles de Gaulle.

Na tribini pod nazivom "Iz hajdukove svlačionice" bivši trener Hajduka Stanko Poklepović je posebice istaknuo doprinos u razvoju Hajduka Luke Kaliterne koji je splitsku momčad trenirao prije više od pola stoljeća.

"Kaliterna je stvorio viziju igre Hajduka. On je ostavio pečat na sve nas koji smo poslije njega trenirali Hajduka, Tomislava Ivića, Antu Mladinića, Peru Nadovezu i mene, te na brojne igrače. Kaliternove taktičke zamisli i danas se primjenjuju u nogometu, a njegovo najvažnije geslo igračima bilo je "primi loptu, daj i kreni", istaknuo je Poklepović

Sportski novinar Zdravko Reić je dometnuo kako je Kaliterna još u svoje vrijeme govorio "da ne igra onaj koji ima balun, nego onaj tko nema balun".

O dogodovštinama iz Hajdukove svlačionice te o važnim utakmicama u kojima su nastupali, govorila su dvojica legendarnih nogometaša Hajduka Ivica Hlevnjak i Dražen Mužinić.

U povodu 102. godišnjice od utemeljenja Hajduka danas je u crkvi svetog Ante na Poljudu služena misa, a izaslanstvo Hajduka je tijekom dana položilo vijence na spomen ploču na sjevernoj tribini stadiona Poljud, te na gradskom groblju Lovrinac umrlim hajdukovcima.

Nogometni klub Hajduk je utemeljen 13. veljače 1911. godine. U povijesti je taj klub osvojio ukupno 17 titula državnih pravaka, a 14 puta je ukupno osvajao titule pobjednika kupa. U Europi su tri puta igrali četvrtfinale Kupa prvaka, te po jednom u polufinale Kupa Uefa i Kupa pobjednika kupova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙