FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanija, Grčka i Italija zajedno podupiru gradnju plinovoda TAP

ATENA, 13. veljače 2013. (Hina/AFP) - Albanska, grčka i talijanska vlada potpisale su u srijedu u Ateni ugovor o potpori gradnji plinovoda TAP kojim će se azerbajdžanski plin dopremati u Europu i koji konkurira Nabucco Westu što se planira graditi na sjeveru europskog kontinenta.

Taj ugovor "svjedoči o našoj političkoj potpori poslu od strateškog interesa za Grčku i za europsku energetsku politiku", istaknuo je grčki premijer Antonis Samaras na prigodnoj svečanosti.

Tekst su potpisali grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopoulos, albanski ministar energetike Edmond Haxhinasto i talijanski ministar razvoja Corradi Passetra, u nazočnosti azerbajdžanskih izaslanika i konzorcija TransAdriatic Pipeline.

Operater plinskog polja Šah Deniz II. u Kaspijskom moru u kojemu najveći udio ima britanski naftni div BP, treba na ljeto odlučiti između projekta TAP, kojim će se Grčka povezati s Italijom i Nabucco Westa koji mu konkurira s trasom od bugarsko-turske granice do Austrije.

Gradnja TAP-a koji će se pružati 800 km, od čega će 478 km ići grčkim teritorijem, investicija je vrijedna 1,5 milijarda eura i otvorit će 2.000 radnih mjesta u Grčkoj, rekao je Samaras.

Talijanski ministar je pak istaknuo "mogućnost znatnog financiranja projekta" novcem EU-a i rekao da njegova domovina želi postati "plinsko čvorište" na europskom jugu.

Nositelj projekta koji bi u početku trebao dopremati 10 milijarda prostornih metara plina na godinu jest konzorcij u koji ulaze švicarski Axpo, norveški Statoil (po 42,5 posto svaki) i njemački Eon (15 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙