FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je, uz potporu klubova, objedinjeno raspravio četiri zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo, u području zaštite hrane te od kemikalija, usklađuje s uredbama Europske unije. Potporu klubova i zastupnika dobili su predloženi Zakon o materijalima koji dolaze u dodir s hranom, izmjene Zakona o provedbi uredbe o deterdžentima, Uredbe o izvozu i uvozu opasnih kemikalija te izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO). Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik uvodno je rekao kako će, sukladno prvom spomenutom zakonu, tvrtke koje posluju s materijalima i predmetima u dodiru s hranom svoju djelatnost morati prijaviti Ministarstvu zdravlja. Službeni nadzor nad tim tvrtkama obavljat će sanitarni inspektori, a zakonom će se omogućiti izravna primjena uredbi Europske unije nakon pristupanja Hrvatske EU.

Uredbom o deterdžentima propisuje se obveza članica EU da prošire ovlasti za postupanje inspekcijskih tijela u odnosu na uporabu fosfata u deterdžentima koji se koriste u kućanstvu, te su obvezne propisati kaznu za kršenje te uredbe.

Izmjenama Zakona o GMO-u redefiniraju se pojedini pojmovi te se postojeći pojmovnik proširuje novim definicijama. Propisuje se pravna osnova za ovlašćivanje nacionalnog referentnog laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO organizama i proizvoda koji potječu od GMO-a.

ZAGREB - U okviru programa "Zeleno svjetlo za znanje" OTP banka će izdvojiti 568.600 kuna u ovoj školskoj godini kojima će pomoći 71 učenika i studenta slabijeg imovinskog stanja s područja Istarske županije, Zadra, Benkovca, Gline i u općinama Župa dubrovačka i Nuštar.

Banka se na taj način pridružila postojećim programima stipendiranja lokalne uprave i samouprave, a u protekle tri godine je kroz program "Zeleno svjetlo za znanje" izdvojila više od dva milijuna kuna za eduakciju i bolje uvjete školovanja.

U priopćenju navode i kako broj studenata nije konačan, jer se još očekuju rezultati natječaja Sveučilišta u Zadru s kojim je ove godine suradnja dogovorena prvi put. Zadarskom sveučilištu banka će donirati 70.000 kuna za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja, za 14 studenata u Istarskoj županiji izdvojeno je 154.000 kuna, za 16 zadarskih studenata 100.000 kuna, dok je za stipendiranje 11 učenika i studenata iz Benkovca izdvojeno 48.600 kuna, a za stipendiranje pet studenata iz Gline 48.000 kuna. Za 15 učeničkih i studentskih stipendija u općini Župa dubrovačka dodijeljeno je 100.000 kuna, a u Nuštru 48.000 kuna za stipendiranje deset učenika i studenata.

SPLIT - Više od petnaest kilograma marihuane vrijedne oko 600.000 kuna na ilegalnom narko tržištu pronašla je splitska policija. Drogu je otkrila slučajno i to nakon što je u ponedjeljak oko 8 sati u Splitu zaustavila fiat uno splitskih tablica u kojem su bili 25- godišnji vozač i 34-godišnji suvozač. Policajci su odmah primjetili putnu torbu na zadnjem sjedištu automobila, te opojni miris iz automobila. Pretragom vozila su pronašli pet kilograma i 362 grama marihuane, dok je kriminalističkim istraživanjem oduzeto još 15 paketa "trave" težine oko 10 i pol kilograma koji su se nalazili u domu 25-godišnjaka. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, obojica su zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama privedeni pritvorskom nadzorniku.

VUKOVAR - Hakeri potpisani kao "Tesla Team" iz Srbije hakirali su jutros web portal vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička oblijepivši ga tekstom i brojnim fotografijama o strahotama koje su se događale u logoru Jasenovac. Uz poruku, "evo mali članak o vašoj istoriji koju ste zaboravili i ne učite vašu decu“, nalazi se i potpis hakerskog tima "Tesla Team" iz Srbije, izjavila je dekanica veleučilišta Gordana Bujišić. Nakon što je uočen upad na stranice, informatička služba veleučilišta uklonila je hakerski sadržaj koji se tamo nalazio pola sata, navela je Bujišić dodajući da stranica nakon toga normalno funkcionira.

VARAŽDIN - Tragajući za kradljivcem suhomesnatih proizvoda iz pušnice u dvorištu obiteljske kuće u prigradskom varaždinskom naselju policija je pronašla ukradene delicije ali i ilegalno oružje koje je lopov skrivao u svojoj kući. Varaždinska policija danas je izvijestila da je uhvatila 58-godišnjaka kojega sumnjiči da je početkom veljače noću provalio u pušnicu u dvorištu obiteljske kuće 70-godišnjakinje u Zbelavi i ukrao veću količinu suhomesnatih delikatesa koje su tamo držala dvojica muškaraca u dobi od 50 i 57 godina.

U kući osumnjičenog policija je pronašla ukradene kobasice, vratine, šunke i buđole, ali i dvije puške, puškostrojicu, tisuću metaka, tromblonski nastavak i druge dijelove za oružje pa 58-godišnjaka čekaju prijave za tešku krađu i nedozvoljeno posjedovanje oružja.

ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti (MSU) raspisao je otvoreni poziv za animirane video radove koji će se prikazivati na Medijskoj fasadi tog zagrebačkog muzeja uoči i tijekom ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb.

Izabrani radovi prikazat će se od 21. svibnja do 9. lipnja, u povodu 23. Svjetskog festivala animiranog filma koji se održava od 4. do 9. lipnja.

Može se prijaviti bilo koji video rad izveden nekom tehnikom animiranog filma, sve dok više od 70 posto rada sadrži animirane sekvence i dok je prilagođen prezentacijskim mogućnostima i tehničkoj specifikaciji Medijske fasade MSU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙