FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski će sabor u današnjem nastavku zasjedanja razmotriti prijedlog zakona o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom. Predloženim zakonom propisuje se, među ostalim, da tvrtke koje posluju s materijalima i predmetima u dodiru s hranom svoju djelatnost moraju prijaviti Ministarstvu zdravlja RH. Službeni nadzor nad tim tvrtkama obavljat će sanitarni inspektori. Zakonom će se omogućiti izravna primjena uredbi Europske unije nakon pristupanja Hrvatske EU.

ZAGREB - Ove godine se 13. veljače prvi put obilježava kao Svjetski dan radija, kojim se velike i male radijske postaje potiče na promicanje pristupa informacijama i slobode izražavanja preko radiovalova. Na Svjetski dan radija Hrvatski radio otvorit će danas svoje nove internetske stranice koje u sklopu portala HRT-a omogućuju laku dostupnost dvanaest programa te naknadno preuzimanje i preslušavanje emisija, priopćio je HRT-ov Odjel za odnose s javnošću. Zagrebačka regionalna radijska postaja Hrvatskoga radija dodatno će se približiti slušateljima otvaranjem novog studija Radio Sljemena u Bogovićevoj koji će služiti za povremena reporterska javljanja iz središta grada. Slušatelji će danas od 9 do 12 sati moći vidjeti "u izlogu" kako se realizira dio radijskog programa. Na premijerno emitiranje doći će hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik zagrebačke Skupštine Davor Bernardić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radiostanica Zagreb započela je s emitiranjem 15. svibnja 1926., kao jedna od prvih radijskih postaja u ovom dijelu Europe. Hrvatski radio danas u sklopu HRT-a korisnicima nudi tri nacionalna i osam regionalnih programa, međunarodni radijski program "Glas Hrvatske" za hrvatsko iseljeništvo i međunarodnu javnost, specijalizirani govorni internetski program i internetsku uslugu "Radio na zahtjev". Svjetski dan radija proglasio je UNESCO na inicijativu Španjolske radijske akademije, a datum obilježavanja odabran je prema danu kad je 1946. osnovan Radio Ujedinjenih naroda.

ZAGREB - Dokumentarni film "Serbus Krleža" producenta, scenarista i redatelja Željka Senečića, koji govori o biografiji, ali i današnjoj recepciji djela Miroslava Krleže, prikazan je sinoć u Dramskom kazalištu Gavella. Trideset godina nakon smrti jednog od najvećih hrvatskih pisaca, film prikazuje aktualnost Krležinih razmišljanja i neopravdanost njegova straha od zaborava, izjavio je uoči projekcije autor filma. "Krležine drame danas se izvode više nego tijekom njegova života, o čemu u filmu svjedoči 30-ak najboljih poznavatelja njegova djela u regiji" rekao je Senečić. U filmu, snimanom u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani, o Krleži govore Predrag Matvejević, Zlatko Vitez, Rade Šerbedžija, Dragan Despot, Rajko Grlić, Vinko Brešan, Miki Manojlović i niz drugih uglednih kulturnih djelatnika iz cijele regije. "Ovo je bio zadnji trenutak da se snimi film s umjetnicima koji su i osobno poznavali Krležu", ističe autor. "Serbus Krleža" prikazan je večeras kao samostalna cjelina, a mogao bi biti i zadnjom epizodom tv serijala, naglašava Senečić uz žaljenje što će njegovu seriju o Krleži, po svemu sudeći, prije pogledati beogradska od zagrebačke televizijske publike. Uoči i nakon projekcije Boris Svrtan, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Hrvoje Klobučar i drugi Gavellini glumci, kazivali su neke od najaktualnijih odlomaka iz Krležine ostavštine. Senečićev dokumentarac o Krleži prikazan je po drugi put u Zagrebu. Premijeru je imao u prosincu prošle godine.

ZAGREB - Knjiga Viktora Žmegača "Europski duh - Zapisi 2011. - 2012." predstavljena je sinoć u zagrebačkoj knjižari Profil, a o knjizi su govorili leksikograf, književni kritičar te urednik Velimir Visković, profesorica zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Julijana Matović i autor. Osnovna je teza knjige o tome kako je suvremeno doba svjetske povijesti obilježeno krajnjim ekstremim. S jedne strane tehnološka revolucija se zasniva na snažnom napretku znanosti i racionalističke filozofije, a s druge strane u društvenom životu svakodnevno se suočavamo s manifestacijama iracionalizma, istaknuo je Visković. Ocjenjuje kako bi ovoj Žmegačevoj prozi zbog beletriziranog iskaza i vještoga poentiranja najbolje pristajao naziv sintetična proza. U toj se prozi prepliću različiti tipovi diskursa, a autor razmatra kulturološke kao i aktualističke fenomene suvremenoga razdoblja, rekao je Visković. Prof. Matanović je istaknula kako su povodi Žmegačevim esejima vrlo često vezani za zgode iz autorova svakodnevnoga života, a to može biti knjiga koju autor upravo čita, neki novinski članak, društveni fenomen ili popularna uzrečica. Viktor Žmegač ocijenio je kako svijet svoj aktualni način života duguje upravo Europi i njezinoj kulturi, politici, znanosti i gospodarstvu. Knjiga "Europski duh - Zapisi 2011 - 2012." (232 str.), koju je objavio zagrebački nakladnik Profil sadrži dvadeset eseja. Profesor Žmegač je profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

SLAVONSKI BROD - Slavonsko-brodska policija dovršila je kriminalističku istragu o tragičnom slučaju smrti tromjesečne bebe, 27. prosinca 2012., kao i sumnje na zlostavljanje i zanemarivanje njene dvije i pol godine starije sestre, te je podignula kaznenu prijavu protiv četiri djelatnice Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod. Iz Policijske uprave brodsko-posavske doznaje se kako su četiri djelatnice Centra, u dobi od 42 do 52 godine, od lipnja 2011. do 27. prosinca 2012. godine "počinile kazneno djelo neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta", te su protiv njih podnijete kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Četiri sada već bivše djelatnice Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod su još 1. veljače dobile izvanredne otkaze zbog propusta u radu. Centar je djelatnicima dao otkaze nakon nalaza inspekcije Ministarstva socijalne politike i mladih, koja je uočila teške propuste u radu počinjene prema djeci. U vezi s tragičnim slučajem smrti tromjesečne bebe policija je već ranije podnijela kaznenu prijavu protiv oca preminule bebe.

KARLOVAC - U mjestu Strgari kod Bosiljeva, sinoć je u snijegu na cesti pronađen mrtav 62-godišnji muškarac, a u tijeku je očevid o uzrocima smrti, doznaje se iz Županijskog centra 112 u Karlovcu. Zamjenica Županijske državne odvjetnice Ljubica Fiškuš Šumonja izjavila je s mjesta očevida za Hinu kako je tijelo muškarca pronađeni na cesti oko 19 sati. Prema dojavi koju imamo, raličar koji je razgrtao snijeg na lokalnoj cesti u Strgarima našao je mrtvo tijelo. Naložila sam da se nad mrtvim tijelom obavi obdukcija da bi se ustanovilo je li se muškarac smrznuo, je li umro prirodnom ili nasilnom smrću, a provjerit će se je li ga možda udarila ralica, kazala je Fiškuš Šumonja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙