FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup primorsko-goranskih gospodarstvenika o investicijama

RIJEKA, 12. veljače 2013. (Hina) - U cilju korištenja više od 1,5 milijardi kuna planiranih investicija za područje Primorsko-goranske županije potrebna je veća koordinacija i zajedništvo gospodarskog i javnog sektora, kazao je obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić na danas održanom skupu gospodarstvenika s područja županije.

Vujić je naveo da u toj županiji djeluje oko 16.600 obrtnika i poduzetnika, zaposlenih u županiji je ukupno 112.700 od čega u realnom sektoru 76.300, a nezaposlenih je 21.800.

Nužno je, kazao je, bolje pozicionirati riječku luku na tržištu i pojačati cjelogodišnji turizam da se ne ostvaruje, kao sad, 80 posto prometa tijekom dva mjeseca godišnje.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je kao najveću razvojnu šansu ovog područja istaknuo riječki prometni pravac. To obuhvaća niz projekata s investicijama u lučku infrastrukturu, cestovne i željezničke pravce, ulaganja u zračnu luku Rijeka, turističke i poslovno-logističke projekte.

Najavio je početak gradnje Zapadnog lučkog terminala u riječkoj luci, planirane vrijednosti 71 milijun eura u prvoj fazi, te pripadajuće ceste od riječke obilaznice do tog terminala u vrijednosti 66 milijuna eura.

Polovicom godine će se raspisati međunarodni natječaj za razvojnog investitora u marinu, hotele i prateće sadržaje na riječkim lokacijama Porto Baroš i Delta. Procjena je da će investitori ovdje uložiti 300 milijuna eura.

Obersnel je istaknuo da je nužno ulaganje u modernizaciju Zračne luke Rijeka, procijenjene vrijednosti od 20 milijuna eura. Istaknuo je i mogućnosti ulaganja u lučke i logističke centre u okolici Rijeke. Vidljivo je da će riječki prometni pravac uskoro postati najveći investicijski potencijal u Hrvatskoj i široj regiji, rekao je.

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin naglasio je važnost gradnje novog znanstveno-tehnološkog centra Sveučilišta koja je predviđena na Kantridi. Postojeći Znanstveno-tehnološki park u Kampusu ima 3000 četvornih metara i u njemu djeluje 17 poduzetnika s 221 zaposlenim, a novi bi trebao imati površinu od 60.000 četvornih metara i omogućiti zapošljavanje do 6000 ljudi.

Direktor HŽ Infrastrukture Darko Peričić najavio je ulaganja u željezničku mrežu na širem području Rijeke u visini od 550 milijuna eura. To su rekonstrukcija glavnog kolodvora i gradnja dva nova kolodvora u Rijeci, izgradnja drugog kolosijeka kroz grad uz prateće prometne sadržaje. Najavio je izgradnju drugog kolosijeka pruge od Škrljeva prema Gorskom kotaru navevši da se sada usporedno rade remonti ili dogradnje na prugama od Rijeke prema mađarskoj granici.

Sve što radimo omogućit će da pretovar u riječkoj Luci dosegne 25 milijuna tona godišnje, a za sve preko toga će biti potrebna nova, nizinska pruga, kazao je Peričić. No, za sad je ta pruga po strani u planovima i nema nikakvog efekta ako se ne izgradi nova luka na Krku, istaknuo je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙