FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Sredstva iz Kohezijskog i strukturnih fondova Europske unije bit će glavni izvor investicija u Hrvatskoj za gospodarski rast i zapošljavanje, poručio je uoči svoga posjeta Zagrebu povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. "Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji brzo se približava i kada do toga dođe, naša regionalna politika bit će glavni izvor investicija za rast i zapošljavanje i glavni instrument za dostizanje ciljeva iz strategije Europa 2020!", poručio je Hahn koji će u utorak u Zagrebu razgovarati s hrvatskim dužnosnicima o pripremama Hrvatske za korištenje sredstava iz europskih fondova. "Moramo osigurati da obični ljudi u Hrvatskoj čim prije osjete koristi od toga kroz učinkovitu uporabu kohezijskih sredstava. Naša politika također prolazi kroz radikalne reforme kako bi se usredotočila na manji broj prioriteta i dala maksimalni učinak. Hrvatska, kao i sve druge zemlje članice EU-a, sada se mora prihvatiti toga izazova i početi strateško planiranje za razdoblje 2014-2020. Spreman sam osobno u tome pomoći i zato i dolazim u Zagreb ovoga tjedna", poručio je Hahn.

LONDON/TOKIO - Skupina G7 ponovila je u utorak da bi se valutni tečajevi trebali utvrđivati na tržištu, naglasivši da mjere fiskalne i monetarne politike ne smiju biti usmjerene na snižavanje vrijednosti valuta. Ta se verbalna intervencija nadovezala na niz upozorenja o valutnim ratovima koja je u prvom redu potaknula nova japanska vlada zahtjevima za agresivnim ublažavanjem monetarne politike. Rezultat tih zahtjeva jest naglo slabljenje jena. U priopćenju se navodi da je sedam članica skupine G7, koja obuhvaća SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Japan, Italiju i Kanadu, dogovorilo uske konzultacije o valutnim tečajevima. Njihova nekontrolirana kretanja mogla bi naškoditi ekonomskoj i financijskoj stabilnosti, ističe se. Malo je ipak vjerojatno da će japanska vlada biti podvrgnuta ozbiljnom pritisku kada se ministri financija G20 i čelnici središnjih banaka krajem tjedna sastanu u Moskvi, jer slične mjere provodi i SAD.

WASHINGTON - Novi glavni ekonomist Svjetske banke pozvao je u utorak financijske čelnike skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 da bolje koordiniraju mjere monetarne i fiskalne politike kojima potiču gospodarski rast kako bi se spriječio eventualni valutni rat. U razgovoru za Reuters Kaushik Basu kazao je da bi ministri financija G20 na sastanku u Moskvi 15. i 16. veljače trebali poraditi na rješenju prije no što napetosti eskaliraju i prouzroče još jednu krizu u svjetskom gospodarstvu. Iako se rizik naglog urušavanja gospodarskih aktivnosti smanjio zahvaljujući mjerama usvojenim u Europi kako bi se ublažila dužnička kriza, male su šanse za brzi oporavak i obnovu rasta, upozorio je Basu. "Valutni rat još nije izbio ali postoji mogućnost da mu se primičemo korak po korak", upozorio je bivši glavni ekonomski savjetnik u indijskom ministarstvu financija. "Svjetski čelnici moraju koordinirati politiku kako bi spriječili takav ishod odnosno kako tržišta ne bi stekla dojam da je izbio valutni rat. Takva je koordinacija definitivno moguća, potrebna je samo odgovarajuća volja", zaključio je Basu.

HELSINKI - Banke bi trebale snositi troškove gašenja propalih sudionika svoga sektora, no ponekad će za taj proces možda biti potreban i novac poreznih obveznika, kazao je u utorak potpredsjednik Europske središnje banke (ECB). "Možda će biti potrebno privremeno posegnuti za novcem poreznih obveznika kada se, primjerice, ukaže potreba za osnivanjem banke za premošćivanje kratkoročnih teškoća", kazao je Vitor Constancio u utorak na konferenciji u Helsinkiju posvećenoj regulaciji banaka. Taj bi modus financiranja trebao biti dostupan u vidu kreditnih linija koje bi kasnije trebalo otplatiti, dodao je. Banke moraju biti na prvoj liniji kod financiranja svih programa gašenja poslovanja banaka, naglasio je potpredsjednik ECB-a. Ujedno je istaknuo da projekt stvaranja bankovne unije u eurozoni ne mora nužno već na početku uključivati uspostavu zajedničke agencije za osiguranje depozita, ali da bi se time moglo ojačati povjerenje depozitora u banke. Projekt bankovne unije smatra se ključnim čimbenikom za sprečavanje budućih financijskih kriza.

FRANKFURT - Najveći njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp upozorio je da ne očekuje oporavak svjetskog gospodarstva u ovoj godini, izvijestivši ujedno o 38-postotnom padu temeljne tromjesečne dobiti zbog pada cijena čelika i slabih tržišta automobila. U fiskalnom prvom tromjesečju do prosinca ThyssenKrupp je zabilježio pad prilagođene dobiti prije kamata i poreza (EBIT) na 229 milijuna eura, povezan sa 71-postotnim padom dobiti u europskom poslovanju sa čelikom. Neto dobit smanjila se 29 posto, na 29 milijuna eura. Tvrtka i dalje očekuje da će joj se u cijeloj poslovnoj godini prilagođeni EBIT od postojećih poslova više nego prepoloviti, na oko milijardu eura, s 2,29 milijardi eura ostvarenih u protekloj poslovnoj godini. Prihodi bi trebali stagnirati na 40 milijardi eura. Proizvođači čelika teško posluju na europskom tržištu koje se ubrzano smanjuje, s obzirom na smanjenu potražnju za automobilima i novim zgradama zbog mjera štednje. ThyssenKrupp je objavio kako u 2013. očekuje stagnaciju na većini ključnih tržišta cikličkih proizvoda.

FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen započeo je godinu s naglim skokom prodaje automobila, budući da su isporuke izvan Europe, posebice u Kini, više nego kompenzirale pad na domaćem tržištu. Najveći europski proizvođač automobila izvijestio je u utorak da je u prvom ovogodišnjem mjesecu prodao ukupno 491.900 automobila, što je 17,4 posto više nego u prošlogodišnjem siječnju. Pritom je prodaja u Europi pala 6,8 posto, na 116.900 vozila, pritisnuta 12,3-postotnim smanjenjem broja prodanih automobila u zapadnoeuropskim zemljama bez Njemačke. Na njemačkom je tržištu prodaja bila niža 3,9 posto. U srednjoj i istočnoj Europi prodaja je porasla 8,8 posto. Posebno je iznenadio 43,7-postotni skok prodaje na azijskom tržištu, a ohrabruje i 10,6-postotni rast prodaje na sjevernoameričkom tržištu.

LONDON - Cijene barela nafte porasle su u utorak prema 119 dolara jer ulagači procjenjuju nove političke događaje na Bliskom istoku i ponovo su skloni rizičnim ulaganjima. Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla 58 centi, na 118,71 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 27 centi višoj cijeni, od 97,3 dolara. "Priljev svježeg spekulativnog kapitala, efikasnije sankcije za Iran i hladno vrijeme u Europi i Sjevernoj Americi podupiru cijene nafte", tumači Christopher Bellew iz Jefferies Bachea. Analitičari ističu da ulagače više brine Iran nego treći nuklearni test Sjeverne Koreje, zbog kojeg je Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo hitnu sjednicu. Pozornost ulagača privukao je izraelski premijer Netanyahu jučerašnjom izjavom da bi nove centrifuge u Iranu mogle bitno skratiti vrijeme potrebno za razvoj nuklearne bombe. U fokusu su i tjedna izvješća o zalihama u najvećem potrošaču SAD-u. Očekuje se njihov rast u prošlom tjednu za 2,9 milijuna barela, prema Reutersovoj anketi. Zalihe derivata, koji uključuju lož ulje i dizelsko gorivo, trebale bi pasti za 800.000 barela a benzina ostati nepromijenjene.

TOKIO - Na većini azijskih burzi jutros se trguje mirno, dok su cijene dionica u Japanu snažno porasle jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike i slabljenje jena. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto. U Australiji, pak, cijene dionica stagniraju, dok su u Južnoj Koreji blago pale. Tržišta u Kini, Hong Kongu i Singapuru danas ne rade zbog kineske Nove godine, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni trgovinski dan. Na većini azijskih burzi trguje se oprezno, kao i jučer na Wall Streetu i europskim tržištima, jer nema vijesti koje bi znatnije potaknule ulagače. Snažan skok tokijskog Nikkeija zahvaljuje se, pak, slabljenju jena jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike japanske središnje banke kako bi se gospodarstvo izvuklo iz recesije i deflacije. Na valutnim se tržištima jutros tečaj dolara kreće oko 94,20 jena, nakon što je jučer dosegnuo 94,46 jena, najvišu razinu od svibnja 2010. godine.

NEW YORK - Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer se burzovni indeksi, nakon šest tjedana neprestanog rasta, kreću na najvišim razinama u pet godina, a novih vijesti koje bi potaknule ulagače nije bilo. Dow Jones indeks oslabio je 21 bod, ili 0,16 posto, na 13.971 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,06 posto, na 1.517 bodova, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 3.192 boda. Od početka godine S&P 500 indeks porastao je 6,4 posto, pa je zajedno s Dow Jonesom dosegnuo najviše razine od kraja 2007. "Premda se posljednjih dana trguje oprezno, tržište i dalje djeluje odlično. No, nakon šest tjedana neprestanog rasta cijena dionica, logično je da ulagači uzmu predah, čak i ako nema loših vijesti", kaže Eric Kuby, direktor u fondu North Star Investment Management. Većinu dana indeksi su proveli u negativnom području, a tek su pred kraj trgovanja smanjili gubitke, zahvaljujući rastu cijena tehnoloških divova Googlea i Applea. Znatno je jučer, gotovo 5 posto, porasla i cijena dionice rejting agencije Moody's, nakon što je prošloga tjedna potonula više od 22 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙