FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 7. sjednicu nastaviti raspravom o Polugodišnjoj informaciji o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike, koju je Saboru podnijela Hrvatska narodna banka (HNB), za prvo polugodište 2012. godine. HNB ističe kako su gospodarska kretanja u Hrvatskoj vrlo nepovoljna već četvrtu godinu zaredom, pri čemu kao činitelje koji ograničavaju rast navodi nepovoljna kretanja u međunarodnom okružju, zatim slaba konkurentnost i vrlo loša poslovna klima, a rast dodatno usporava i nužnost smanjenja prekomjernoga fiskalnog manjka. Monetarna politika u takvim je uvjetima bila orijentirana na održavanje visoke likvidnosti bankovnog sustava i smanjenje regulatornih troškova koji utječu na kamatne stope, zbog čega je HNB s Vladom i HBOR-om pokrenuo program koji bi poduzećima trebao omogućiti povoljnije bankovne kredite. U HNB-u naglašavaju potrebu nastavka fiskalne konsolidacije, osobito smanjenjem proračunskih rashoda, pri čemu bi promjene na prihodnoj strani državnog proračuna prije svega trebale biti usmjerene prema rasterećenju troškova rada. Poboljšanje poslovne klime, dodaju, zahtijeva i daljnje restrukturiranje javnog sektora, smanjenje pravnih rizika, veću fleksibilnost tržišta rada i druge strukturne reforme, čime bi se otklonile prepreke, te stvorili poticajni uvjeti za poslovanje i investiranje privatnoga kapitala u izvozne i uvozno supstitutivne sektore kao jedine održive generatore rasta. Središnja banka navodi kako je u 2012. nastavila s politikom osiguravanja povoljne likvidnosti monetarnog sustava, ne ugrožavajući stabilnost tečaja domaće valute.

KARLOVAC - U Općini Barilović koalicijski partneri na predstojećim lokalnim izborima bit će HNS, SDP, HSLS, HSU i SDSS, priopćeno je sinoć iz Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati Karlovačke županije. Političke stranke potpisnice Sporazuma podržavaju HNS-ovog kandidata Zvonka Spudića, kao kandidata za načelnika i Željka Banjavčića iz SDP-a za zamjenika načelnika Općine Barilović, te su suglasne da kandidat za predsjednika Općinskog vijeća bude iz redova vijećnika HSLS-a, stoji u priopćenju. Nakon izbora će se aneksom danas objavljenog sporazuma sukladno izbornom rezultatu i shodno zajedničkom izbornom programu regulirati formiranje tijela upravljanja, raspodijele dužnosti i ostalih pitanja.

ZAGREB - Krajem siječnja ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 372.003 nezaposlene osobe, što je u odnosu na prosinac prošle godine povećanje za 3,8 posto ili 13.789 osoba, a u odnosu na lanjski siječanj porast za 11,3 posto, ili 37.652 osobe, objavio je HZZ. Po podacima iz redovitog mjesečnog izvještaja, u siječnju je priljev u evidenciju nezaposlenih bio veći od odljeva. U siječnju su u evidenciju HZZ-a novoprijavljene ukupno 36.394 osobe, što je 0,9 posto manje nego u siječnju prošle godine, dok je iz evidencije izašlo 22.605 osoba, što je 26,9 posto više nego u prošlogodišnjem siječnju. U evidenciju je najviše osoba došlo izravno iz radnog osoba, 25.529 osoba, ili oko 70 posto ukupno novoprijavljenih. Najviše je osoba pritom došlo iz djelatnosti prerađivačke industrije (4.539 osoba ili 17,8 posto), trgovine na veliko i malo (4.420 osoba ili 17,3 posto), pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane (4.255 osoba ili 16,7 posto), građevinarstva (3.042 osobe ili 11,9 posto), itd. Osim toga, u evidenciju nezaposlenih se u siječnju prijavilo i 9.695 osoba iz neaktivnosti, 1.005 osoba iz redovitoga školovanja te 165 osoba iz drugih poslovnih aktivnosti. Ukupno je tijekom siječnja iz evidencije nezaposlenih izašlo 22.605 osoba, što je 26,9 posto više nego u siječnju lani. Od toga je zaposleno 13.250 osoba, od čega 10.858 osoba (81,9 posto) na temelju zasnivanja radnoga odnosa i 2.392 osobe (18,1 posto) na temelju drugih poslovnih aktivnosti (zapošljavanje prema posebnim propisima, registriranje trgovačkoga društva, obrta, ugovor o djelu, itd.). Zbog ostalih razloga, npr. neredovitog javljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, umirovljenja i slično iz evidencije je izišlo 9.355 osoba.

RIJEKA - Nagrađivana i među gledateljima omiljena predstava HNK Ivana pl. Zajca "Muškardin" po tekstu renesansnog talijanskog autora Angela Beolca-Ruzantea vratila se sinoćnjom izvedbom na riječku scenu nakon osam godina. Komedija je svečano obnovljena na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Redatelj je Davor Mojaš a izvorni tekst je preveo na liburnijsku čakavštinu Zoran Kompanjet pa je naslov "La moschetta (Mušica)" promijenjen u "Muškardin". Ova komedija je premijerno izvedena u travnju 2002. godine te se igrala do travnja 2005. U tom razdoblju je izvedeno 56 predstava u Rijeci te na gostovanjima u drugim dijelovima zemlje, među ostalima i u Dalmaciji te Slavoniji. Angelo Beolco-Ruzante, koji je djelovao u 16. stoljeću, zanačajan je za povijest kazališta jer je svojim komedijama utro put specifičnom talijanskom kazališnom stilu a to je commedia dell'arte. U "Muškardinu" glume Andreja Blagojević, Damir Orlić, Davor Jureško, Alen Liverić i Biljana Torić. U autorskoj ekipi su još i scenograf Marin Gozze, kostimografkinja Katarina Radošević Galić i skladatelj Elvis Stanić.

ZAGREB - Kandidatura Zagreba za međunarodnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2013. potvrđena je na glavnoj skupštini Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz (AEFP), izvijestili su danas iz hrvatskog ogranaka te asocijacije. Zagreb je za tu nagradu (Entente Florale Europe-EFE) kandidiran zajedno sa još 11 europskih gradova, koji su odabrani u konkurenciji više od 2.400 prijavljenih gradova i mjesta. Osim Zagreba iz Hrvatske su se za tu nagradu kandidirali još Đakovo i Slavonski Brod, ali je stručni žiri nakon predstavljanja kandidata za kandidaturu izdvojio Zagreb. Međunarodni žiri EFE sastavljen od predstavnika 12 zemalja članica asocijacije AEFP/EFE boravit će u Hrvatskoj i Zagrebu od 25. do 27. lipnja te tom prilikom ocjenjivati Zagreb za tu nagradu. Glavna skupština AEFP-a, na kojoj je potvrđena kandidatura Zagreba za tu nagradu, održana je u Budimpešti prošlog tjedna, tijekom čega je predsjedniku hrvatskog ogranka asocijacije AEFP/EFE Vojku Pleštini i drugim hrvatskim predstavnicima izražena zahvalnost i čestitke na besprijekornoj organizaciji i sjajnom domaćinstvu u predstavljanju hrvatskih kandidata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙