FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 11. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

PARIZ/ZAGREB - Francuska industrijska proizvodnja gotovo je stagnirala u prosincu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci državnog statističkog ureda, signalizirajući posustajanje drugog po veličini gospodarstva eurozone. Proizvodnja se tako u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu smanjila za blagih 0,1 posto u odnosu na studeni kada je porasla 0,5 posto. Pritom je proizvodnja u prerađivačkom sektoru porasla 0,1 posto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu. Povećana proizvodnja prehrambenih proizvoda i pića, za 1,9 posto, neutralizirana je 1,4-postotnim smanjenjem proizvodnje ugljena i naftnih prerađevina, te smanjenom proizvodnjom transportne, elektronske i električne opreme, za 0,9 posto. Proizvodnja u građevinskom sektoru porasla je 1,2 posto ali je njezin rast neutralizirala smanjena proizvodnja u energetskom i vodoprivrednom te sektoru upravljanja otpadom, za 0,9 posto. Na godišnjoj razini ukupna je proizvodnja u prosincu pala 3,1 posto.

HELSINKI - Prekonoćne pozajmice komercijalnih banaka od Europske središnje banke kliznule su na nulu, pokazali su u ponedjeljak podaci središnje monetarne institucije eurozone, signalizirajući stabilan oporavak tržišta novca u ovoj godini. Banke zaziru od tog oblika financiranja zbog visokih troškova. ECB naplaćuje za te pozajmice 0,75 postotnog boda višu kamatu nego za uobičajene oblike financiranja. U protekle dvije godine ipak su često posezale za tim instrumentom zbog zamrzavanja tržišta međubankovnih pozajmica. Prije početka 2013. taj je instrument ostao neiskorišten dalekog 28. kolovoza 2011. a najnoviji podaci sugeriraju da samo u ovoj godini nije iskorišten već pet puta. "To je znak određenog poboljšanja stanja na tržištima novca", zaključuje analitičar Nordee Jan von Gerich, ukazujući i na smanjenje razlika u prinosima na obveznice zemalja eurozone i na stabilizaciju bankovnih depozita u kriznom pogođenim zemljama. "Čini se da je olakšan i pristup tržištu za banke u rubnom dijelu eurozone u cjelini", dodaje von Gerich.

ZAGREB - Radikalna nova opcija za financijsku sanaciju Cipra uključuje nametanje gubitaka neosiguranim vlasnicima depozita u ciparskim bankama, kao i investitorima u državne obveznice, prenosi londonski Financial Times iz povjerljivog dokumenta pripremljenog za sastanak ministara financija eurozone. Prijedlog o uključivanju investitora i vlasnika depozita u paket pomoći i drastično smanjenje ciparskog bankarskog sektora sastavni su dio jedne od ukupno tri opcije predstavljene kao alternativa sveobuhvatnom spašavanju. Ministri pokušavaju usuglasiti plan pomoći prije ožujka kada će se na Cipru održati predsjednički izbori. Novi plan nisu službeno usvojili njegovi autori u Europskoj komisiji niti zemlje članice eurozone, podsjeća FT. U dokumentu se upozorava da su "rizici povezani s tom opcijom značajni", te da uključuju i ponovnu opasnost širenja problema na financijska tržišta eurozone i od preranog kolapsa ciparskog bankarskog sektora. Cilj radikalnog prijedloga je naći održivije rješenje za pomoć prezaduženoj zemlji, kojim bi se iznos pomoći smanjio za dvije trećine, sa 16,7 milijardi eura na samo 5,5 milijardi. Mjere bi više uključile strane štediše i vlasnike obveznica.

LJUBLJANA - Koncern Agrokor i 10 investicijskih fondova ovih se dana odlučuju o mogućoj predaji neobvezujućih ponuda za kupnju 53,18 posto dionica trgovačkog lanca "Mercator", no konačne pregovore o mogućoj prodaji dionica Mercatorovi većinski vlasnici, banke i Pivovarna Laško (PL) planiraju za jesen ove godine, piše slovenski poslovni dnevnik "Finance". Rok za predaju neobvezujućih ponuda istječe idućeg ponedjeljka, a sutra će u Ljubljani završiti i zadnji krug prezentacije ponude pojedinim zainteresiranim kupcima, što ih je pripremila uprava na čelu s direktorom Tonijem Balažičem. Sporazum o neotkrivanju podataka (non-disclosure agreement), koji svjedoči o njihovu zanimanju za Mercator, potpisalo je deset investicijskih fondova te koncern Agrokor, koji je i jedini eventualni strateški partner među zainteresiranima, navodi list pozivajući se na neslužbene informacije. Belgijski trgovački lanac Delhaize, na kojega je Mercator računao kao na "prirodnog strateškog partnera", nije u igri, tvrde "Finance".

MUMBAI - Indijski mobilni operater Reliance Communications izvijestio je u ponedjeljak da je sa švedskim proizvođačem mrežne opreme Ericssonom sklopio milijardu dolara vrijedan osmogodišnji ugovor o upravljanju mrežama u sjevernim i zapadnim indijskim državama. Ericsson će tako na dnevnoj bazi upravljati mrežama za bežičnu i mobilnu telefoniju a bit će odgovoran i za održavanje, mrežne operacije i operativno planiranje mobilnih mreža 2G, CDMA i 3G. U prošlome je mjesecu Reliance Communications potpisao s francuskim Alcatel-Lucentom više od milijardu dolara vrijedan osmogodišnji ugovor o upravljanju mrežama za mobilnu i fiksnu telefoniju na istoku i jugu Indije.

SYDNEY - Globalni tehnološki giganti Microsoft, Apple i Adobe dobili su u ponedjeljak poziv da se pojave pred odborom australskog parlamenta u sklopu istrage koja bi trebala utvrditi zašto su cijene tehnoloških proizvoda u Australiji često više nego u drugim gospodarstvima. Odbor donjeg doma australskog parlamenta pokrenuo je tu istragu u svibnju prošle godine a u ponedjeljak je objavio da je pozvao tri kompanije na javno saslušanje koje će se održati sljedećeg mjeseca. Prema udruženju potrošača Choice, Australci plaćaju u prosjeku 73 posto više za skidanje tonskih zapisa s iTunesa nego potrošači u SAD-u, 69 posto više za kompjuterske proizvode i 232 posto više za skidanje igara za osobna računala. Softver Office u prosjeku je 34 posto skuplji u Australiji nego u SAD-u, a hardver 41 posto , objavio je Choise u zahtjevu za istragom.

LONDON - Cijene barela nafte kliznule su u ponedjeljak ispod 118 dolara, budući da je zabrinutost ulagača za stanje u gospodarstvu eurozone potisnula u drugi plan neočekivano snažan rast potražnje u Kini. Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 92 centa, na 117,98 dolara, a nakratko se spustila i na 117,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta u petak, od 95,58 dolara. Naftna tržišta katapultirao je na kraju prošlog tjedna snažan rast kineske trgovine u siječnju. Ovoga će tjedna mnoga azijska tržišta biti zatvorena zbog kineske Nove godine pa će i obujam trgovine vjerojatno biti slabašan. "Cijene nafte mogle bi se danas spustiti zbog izostanka značajnijih vanjskih faktora, uključujući izostanak aktivnosti u Aziji", procjenjuje Michael Hewson iz CMC Marketsa. Na početku novog tjedna u fokusu su ponovo zbivanja u eurozoni, ponajprije korupcijski skandal u Španjolskoj i sve izjednačenija predizborna trka u Italiji.

SYDNEY - Na većini azijskih burzi danas se ne radi zbog kineske Nove godine, dok je na valutnim tržištima euro pod pritiskom zbog političke nesigurnosti u Španjolskoj i Italiji. Tržišta u Japanu, Kini, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji danas ne rade, dok na ostalim burzama, uključujući australsku, cijene dionica stagniraju, uz vrlo mršav obujam trgovanja. Cijene sirovina stabilne su, zahvaljujući podacima od petka o snažnom rastu uvoza i izvoza Kine, što ukazuje na jačanje globalne potražnje. Jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 95,80 dolara po barelu. Na valutnim je tržištima, pak, tečaj eura rano jutros zaronio na najnižu razinu u dva tjedna, 1,3325 dolara, no kasnije se vratio na 1,3370 dolara, koliko je iznosio u petak navečer.

NEW YORK - Na Wall Streetu nije neuobičajen snažan rast cijena dionica u siječnju, da bi idućih mjeseci ti veliki dobici splasnuli, a tržište stagniralo. S&P 500 indeks ojačao je šest tjedana zaredom, dosegnuvši u petak novu najvišu razinu u više od pet godina, 1.517 bodova. Osim S&P-a, koji je prošloga tjedna osvojio 0,3 posto, Nasdaq indeks porastao je 0,4 posto, na 3.193 boda, najvišu razinu u 12 godina. No Dow Jones indeks, koji se nedavno po prvi puta nakon pet godina probio iznad razine od 14.000 bodova, prošloga je tjedna oslabio 0,1 posto, na 13.992 boda. Nakon snažnog rasta u siječnju, posljednjih dana tržište stagnira jer nema novih poluga koje bi ga potaknule. To isto dogodilo se i na početku 2011. te 2012. godine. "Ovo je vjerna kopija lanjskih zbivanja na tržištu. Sada je glavna misao vodilja 'jaši na valu dok god možeš i nemoj biti posljednji koji će s njega sjahati'", kaže Alan Lancz, predsjednik tvrtke Alan B. Lancz & Associates.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙