FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JFF EDU-DOX: "Everest: Uspon za mir" u KIC-u

ZAGREB, 10. veljače 2013. (Hina) - Četvrto izdanje programa JFF EDU-DOX, u organizaciji Festivala židovskog filma, nastavlja se projekcijom nagrađivanog američkog dokumentarnog filma 'Everest: Uspon za mir' redatelja Lancea Trumbulla u subotu, 16. veljače, u Dokukinu KIC.

Riječ je o dokumentarcu koji kroz spektakularno putovanje triju planinara različitih vjera i kultura progovora o stoljetnim previranjima i ratnim razaranjima u Jeruzalemu.

Tijekom višetjednog uspona na Everest 'penjači za mir' – Palestinac Ali Bushnaq te Izraelci Dudu Yifrah i Micha Yaniv - susreću se s poznatim prizorima ratnog stanja i siromaštva. Prikazujući kontrast naroda kojega razara rat i zajedništva koje nadilazi nacionalne i vjerske razmirice, film ilustrira kako prijateljstvo i mir počinju od ljudi, njihova vedrog duha i tolerancije, a ne od vlasti.

Dalai Lama pozdravio je ovaj film kao "veličanstveno ostvarenje", a gledatelje kroz ovu fascinantnu priču vodi narator Orlando Bloom.

Film je sniman na brojnim lokacijama - u Nepalu, Tibetu, Izraelu, Palestini, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Američkim Državama, a sadrži neke od najnevjerojatnijih snimki Everesta ikada načinjenih.

Na ovu zahtjevnu misiju uputilo se ukupno devet planinara iz sedam zemalja u organizaciji režisera i producenta filma Lancea Trumbulla, koji je ujedno bio i vođa ekspedicije 'Everest Peace Project'.

Trumbull je teolog i avanturist koji je osvojio planine u Nepalu, Tibetu, Kini, Mongoliji, Rusiji i Indiji te uspješno vodio planinarske mirovne timove na Kilimanjaro i Everest.

Program JFF EDU-DOX započeo je u studenom prošle godine projekcijom filma Posljednji let Petra Ginza. Cilj mu je jednom mjesečno u Dokukinu KIC prikazivati dokumentarce koji na različite načine progovaraju o holokaustu i/ili promiču toleranciju, a prikazani su na prošlogodišnjem Festivalu židovskog filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙