FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 8. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije u petak ujutro su prekinuli maratonske pregovore o višegodišnjem financijskom okviru te uzeli stanku kako bi u nastavili s radom iza podneva, objavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Nakon više od 15 sati pregovora, sastanaka u različitim formatima, Van Rompuy je predstavio svoj prijedlog proračuna za sedmogodišnje razdoblje 2014.-2020. godine - 960 milijardi eura u preuzetim obvezama, a 908,4 milijarde u stvarnim plaćanjima. Najnoviji Van Rompuyev prijedlog manji je od njegova prijedloga iz studenoga prošle godine kada je iznosio 973 milijarde u preuzetim obvezama i 943 milijarde u stvarnim plaćanjima. Ovaj prijedlog s jedne strane cilja na to zadovolji one zemlje koje se protive velikom rezanju i one bi se mogle pozivati na iznos koji se odnosi na preuzete obveze, koji nije bitnije smanjen. S druge strane, Britanija i neke sjeverne članice koje inzistiraju na drastičnom smanjenju mogu se pozivati na prilično smanjenje u stvarnim plaćanjima - 34,6 milijardi eura. Takav kompromisni prijedlog neki nazivaju "kreativnim računovodstvom". Na sastanku Europskog vijeća u svojstvu promatrača sudjeluje i hrvatski premijer Zoran Milanović.

BEIJING - Kineski trgovinski višak u siječnju je uvećan za 7,7 posto na godišnjoj razini slijedom neočekivano snažnog skoka izvoza i uvoza, pokazali su u novi podaci opće carinske uprave. Trgovinski višak u siječnju je tako dosegnuo iznos od 29,2 milijarde dolara, pokazuju podaci carinske uprave. Izvoz tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva poskočio je za 25 posto na godišnjoj razini, na 187,4 milijarde dolara, dok je uvoz poskočio 28,8 posto, na 158,2 milijarde dolara, objavila je carinska uprava. U carinskoj upravi napominju da je ovogodišnji siječanj imao više radnih dana nego siječanj 2012. zbog ovogodišnjeg početka Kineske nove godine, što je utjecalo na rezultate. Ako se izuzme učinak praznika, izvoz je uvećan 12,4 posto a uvoz za 3,4 posto prema siječnju prošle godine, navodi se u priopćenju. "Podaci ukazuju na snažnu i domaću i vanjsku potražnju, što podupire naša stajališta da je gospodarstvo na putu cikličnog oporavka u prvoj polovini ove godine", tumači ekonomist Nomure Internationala Zhang Zhiwei. Kinesko gospodarstvo lani je poraslo za 7,8 posto u usporedbi s godinom ranije, što je njegov najslabiji rast od 1999.

RIM - Talijanska industrijska proizvodnja porasla je u prosincu, nakon tromjesečnog razdoblja pada, objavio je u petak talijanski statistički ured ISTAT. Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu za 0,4 posto u odnosu na studeni kada se smanjila za čak 1,1 posto. Približni isti postotni pad zabilježila je i u listopadu i u rujnu. Na godišnjoj razini proizvodnja je u prosincu pala za 6,6 posto, nakon 7,7-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Ako se izuzmu sezonski uvjetovani faktori, smanjila se 9,3 posto. Indeks menadžera nabave za siječanj koji izrađuje londonska tvrtka za prikupljanje i obradu podataka Markit također je signalizirao stabilizaciju u talijanskom sektoru proizvodnje, s obzirom na sporiji pad aktivnosti i novih narudžbi nego u prethodnim mjesecima.

BERLIN - Njemački trgovinski višak ponovo je porastao u prošloj godini, odražavajući temeljnu otpornost najvećeg europskog gospodarstva na krizu u regiji, iako su i izvoz i uvoz u posljednjem mjesecu u godini razočarali. Izvoz je tako u prosincu porastao samo 0,3 posto u odnosu na studeni dok se uvoz smanjio 1,3 posto. U studenom izvoz se smanjio 2,2 posto a uvoz 3,8 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci statističkog ureda Destatisa. Trgovinski višak porastao je u prosincu na 16,8 milijardi eura, s naviše revidiranih 15,6 milijardi eura u studenom. U cijeloj prošloj godini izvoz je porastao 3,4 posto a uvoz 0,7 posto u odnosu na rekordnu 2011. godinu, ističe se u priopćenju statističkog ureda. Pritom se izvoz u eurozonu u prošloj godini smanjio za 2,1 posto dok je uvoz povećan 0,7 posto, a kao mogući razlog u Reutersu izdvajaju slabu potražnju iz Španjolske, Italije i ostalih rubnih gospodarstava eurozone. Nastavak tog trenda pridonio bi rješenju temeljnih neravnoteža u zoni primjene eura, uključujući činjenicu da Nijemci više izvoze nego troše kod kuće.

PARIZ - Francusko će gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju vjerojatno blago porasti, za 0,1 posto, procijenila je u petak središnja banka. U posljednjem tromjesečju 2012. aktivnosti su se smanjile za 0,1 posto, prognozirala je banka u siječnju. U trećem tromjesečju 2012. gospodarstvo je poraslo za skromnih 0,1 posto dok se u drugom tromjesečju smanjilo za 0,1 posto. Istraživanje središnje banke pokazalo je također da je indeks poslovnog povjerenja u industriji porastao u siječnju na 95 bodova, s naniže revidirana 94 boda u prosincu. Ekonomisti su očekivali pad indeksa na 93 boda. Poslovno raspoloženje poboljšalo se drugi mjesec zaredom. Indeks povjerenja u uslužnom sektoru zadržao se u siječnju na 90 bodova. Očekuje se da će u veljači i proizvodni i uslužni sektor zabilježiti određeni napredak.

ZAGREB - Francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen odlučio je otpisati 4,1 milijardu dolara vrijednosti imovine zbog pogoršanog stanja na tržištu automobila, objavili su u petak europski mediji. Iz francuske su tvrtke pojasnili da su ih na taj potez potaknule nove računovodstvene smjernice, ističući da će, kada se stanje poboljša, vrijednost imovine biti ponovo povećana. Otpis je najavljen prije poslovnog izvješća koje će biti objavljeno idući tjedan a očekuje se da će pokazati velike gubitke. U 2012. najveći je francuski proizvođač automobila prodao 16 posto manje automobila nego u prethodnoj godini, odnosno nešto manje od tri milijuna. Peugeot provodi program smanjenja broja zaposlenih za ukupno 8.000 i zatvara tvornice kako bi nadoknadio gubitke. "U drugoj polovini (godine) shvatilo se da će kriza trajati dulje no što se očekivalo. Ovo je čisto računovodstvena prilagodba i nema nikakve veze s poslovanjem", naglasio je financijski direktor Peugeota Jean-Baptise de Chatillon. Francuski tržišni regulator prošle je godine zatražio od kompanija da realnije procijene vrijednost svoje imovine.

STRASBOURG - Američka definicija vina "chateau" razlikuje se od europske pa ako Europska komisija planira dopustiti korištenje te oznake na američkim vinima koja se prodaju u EU, ona moraju zadovoljiti europske standarde kvalitete, ocijenili su zastupnici Europskog parlamenta u raspravi s europskim povjerenikom Algirdasom Šemetom. Eurozastupnici su zabrinuti da bi američki zahtjev da se američka vina označavaju oznakom "chateau" ili "clos" na europskom tržištu omogućio iskorištavanje stoljetne europske tradicije i kršenje pravila tržišnog natjecanja. Oznaka "chateau" u EU znači da je vino proizvedeno od grožđa uzgojenog u samo jednom vinogradu, dok je u Sjedinjenim Državama ta definicija slobodnija. Francuska se protivi američkom zahtjevu, podnesenom 2010. Eurozastupnici su poručili da Komisija mora zajamčiti poštivanje jednakih standarda kvalitete i pravila ako odobri tradicionalne europske oznake za proizvode iz uvoza.

LONDON - Cijene barela nafte u petak su na londonskom tržištu prekoračile razinu od 118 dolara, budući da su snažni trgovinski podaci iz Kine ojačali izglede za potražnju a pojačane napetosti na Bliskom istoku povećale zabrinutost za opskrbu. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,08 dolara, na 118,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi višoj cijeni, od 96,32 dolara. Kineski izvoz i uvoz u siječnju su premašili očekivanja analitičara, nadovezujući se na naznake oporavka u drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu. Naftna je tržišta dodatno podupro podatak o ubrzavanju dnevnog uvoza nafte u Kinu u siječnju. Drugi potporni čimbenik bit će napetosti na Bliskom istoku i zabrinutost za opskrbu naftom iz te regije, smatraju analitičari. Vatrena retorika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneia u negativnom odgovoru na američku ponudu za bilateralnim razgovorima dodatno je povećala zabrinutost da najveći faktor rizika za naftna tržišta neće biti neutraliziran u skoro vrijeme.

NEW YORK - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica pale jer je ulagače ponovno zabrinula gospodarska situacija u eurozoni, nakon što je čelnik Europske središnje banke kazao da negativni rizici nadmašuju one pozitivne. Dow Jones indeks oslabio je 0,30 posto, na 13.944 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 1.509 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 3.165 bodova. Čelnici ECB-a odlučili su na jučerašnjoj sjednici ostaviti ključnu kamatu nepromijenjenu, na rekordno niskih 0,75 posto, dok je predsjednik središnje banke Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji upozorio da negativni rizici po gospodarstvo eurozone, koje je lani ponovno utonulo u recesiju, nadmašuju one pozitivne. Draghi je također istaknuo da je tečaj vrlo značajan za rast i stabilnost cijena, što su ulagači protumačili kao upozorenje da bi snažan rast tečaja eura posljednjih tjedana mogao naštetiti gospodarstvu eurozone. Zbog toga je tečaj eura oštro pao.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na jačanje kineskog gospodarstva, dok je euro pod pritiskom zbog slabosti gospodarstva eurozone. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 posto. Oštar pad japanskog Nikkei indeks posljedica je dobitonosnih prodaja nakon što je posljednjih tjedana taj indeks snažno porastao, dosegnuvši u srijedu najvišu razinu u četiri godine. Unatoč jučerašnjem padu cijena dionica na Wall Streetu, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrio podatak da je u siječnju izvoz Kine porastao za 25 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je više od očekivanja i najveći skok još od travnja 2011.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙