FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanija: oslobođeni krivnje za ubojstvo prosvjednika 2011.

TIRANA, 7. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Albanski sud u četvrtak je oslobodio krivnje dvojicu pripadnika službe sigurnosti za ubojstvo četiri osobe tijekom protuvladinog prosvjeda 2011. godine, što je presuda koja je ogorčila oporbene političare i albanskog saveznika SAD.

Članovi glavne oporbene Socijalističke stranke napustili su zgradu parlamenta u znak prosvjeda zbog presude koja je, kako su rekli, pokazala da se oni na vlasti mogu izvući i s ubojstvom.

Četiri prosvjednika su ubijena 21. siječnja 2011. kada su ispaljeni hici iz vladinog kompleksa nakon što su prosvjedi protiv korumpiranosti vlade i lažiranja izbora postali nasilni.

Tužiteljstvo je tražilo kazne od 23 i 25 godina zatvora za dvojicu pripadnika Republikanske garde, čija je dužnost štititi vladine zgrade i visoke dužnosnike. Obrana je tvrdila da su oni pucali u znak upozorenja.

Te su smrti produbile podjelu između vlade i oporbe i zaustavili reforme koje bi trebale dovesti Alabaniju bliže članstvu u Europskoj uniji.

Sjedinjene Države, koje su pružale pomoć u istrazi, priopćile su da su zaprepaštene presudom.

"Nažalost, današnja presuda je potkopala uvjerenje u sposobnost i voljnost albanskog pravosudnog sustava da donese presudu na nepristran i transparentan način", priopćilo je američko veleposlanstvo u Tirani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙