FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merck izgubio i drugu parnicu zbog Fosamaxa

NEW YORK, 6. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Savezna američka porota presudila je u utorak pred sudom u New Yorku protiv farmaceutske tvrtke Merck, koja je tužena zbog rizika lijeka Fosamax za liječenje osteoporoze, te je odredila da mora platiti 285 tisuća dolara odštete tužiteljici.

Merck je zbog ovog često prepisivanog lijeka "bombardiran" s oko četiri tisuće tužbi pred federalnim i drugim sudovima u SAD-u, a od sedam dovršenih suđenja Merck se obranio u pet slučajeva.

Osmočlana porota na okružnom sudu na Manhattanu utvrdila je da Merck nije upozorio liječnika tužiteljice Rhode Scheinberg na rizike povezane s Fosamaxom. Odvjetnici 69-ogodišnje Newyorčanke tvrdili su da je Fosamax izazvao njezine patnje zbog usporenog oporavka i koštane bolesti koja se pojavila nakon vađenja zuba.

Porota je utvrdila da je uzrokom njezinih patnji bio izostanak Merckova upozorenja na rizike lijeka. Merck je u priopćenju nakon presude objavio kako nije suglasan s njom te da je tužiteljica ionako bila izložena povećanom riziku problema sa zubima i čeljusti bez obzira na uzimanje Fosamaxa.

Ta tužba jedna je od 975 podnesenih na američkom okružnom sudu u New Yorku. Oko 840 tužbi za oštećenja bedrene kosti podneseno je pred okružnim sudom u New Jerseyu.

Prije dvije godine Merck je izgubio prvu parnicu kada je porota pred sudom u New Yorku presudila u korist žene s Floride koja je tvrdila da joj je nekrotizirala čeljust nakon uzimanja ovog lijeka. Tada je tvrtki naloženo da plati osam milijuna dolara no okružni je sud nakon toga smanjio iznos na 1,5 milijuna dolara.

Fosamax je u SAD-u ostvarivao promet od tri milijarde dolara godišnje do isteka patenta za američko tržište 2008. kada su generičke inačice lijeka preplavile tržište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙