FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD iz Saudijske Arabije napadaju ciljeve u Jemenu

LONDON, 6. veljače 2013. (Hina) - Američka obavještajna agencija CIA u Saudijskoj Arabiji ima tajnu bazu za bespilotne letjelice iz koje tijekom posljednje dvije godine napada uporišta terorista u Jemenu, javlja BBC.

Baza je uspostavljena kako bi se izvodili napadi na uporišta i pripadnike al Qaede na Arapskom poluotoku (AQAP). Iz te je baze u rujnu 2011. uzletjela bespilotna letjelica kojem je ubijen jedan od čelnih ljudi AQAP, Anwar al-Awlaki, imam rođen u SAD-u.

Američki mediji od tog su napada upoznati s postojanjem baze ali nisu izvještavali o njoj, tvrdi BBC. Visoki američki dužnosnici kažu da bi objavljivanje podataka o bazi moglo ugroziti sadašnje vojne operacije i ugroziti suradnju sa Saudijskom Arabijom na području borbe protiv terorizma.

Lokacija same baze nije objavljena a saudijske vlasti suzdržale su se od bilo kakvog komentara. Gradnja baze navodno je počela 2009. nakon katastrofalnog napada krstarećim raketama na ciljeve u Jemenu kada su stradali deseci civila.

Islamisti smatraju svetogrđem nazočnost američkih vojnika u Saudijskoj Arabiji u kojoj je nalaze neka od najsvetijih mjesta islama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙