FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do pijanstva brže miješanjem alkohola i nezaslađenih gaziranih pića

WASHINGTON, 6. veljače 2013. (Hina) - Američki znanstvenici utvrdili su da se do pijanstva brže dođe miješanjem alkohola i nezaslađenih gaziranih pića nego zaslađenih, objavljeno je u časopisu Alcoholism zato što šećer iz zaslađenih gaziranih pića usporava apsorpciju alkohola u krv.

Istraživanjem je utvrđeno da mješavina alkohola i dijetalnih gaziranih pića rezultira višim postotkom alkohola u izdahu nego miješanje alkohola sa zaslađenim gaziranim pićima.

"Rezultati su iznenađujući", kaže Cecile Marczinski s odjela za psihologiju sveučilišta Northern Kentucky koja je vodila istraživanje.

Ispitanicima je u okviru istraživanja servirana votka kojoj je dodano dijetalno gazirano piće, votka kojoj je dodano zaslađeno gazirano piće i gazirano piće obogaćeno mirisom votke kako bi konzumenti vjerovali da se radi o alkoholnom piću.

U prvoj skupini zabilježena je najviša koncentracija alkohola u izdahu te najpijanije ponašanje. "Ovdje govorima o značajnim razlikama", kaže Marczinski. Ispitanici koji su pili dijetalna gazirana pića s votkom imali su čak i do 18 posto više alkohola u krvi od onih koji su pili alkohol miješan sa zaslađenim gaziranim pićima.

Marczinski zaključuje da dugoročno više štete može nanijeti izlaganje većim koncentracijama alkohola nego nekoliko unesenih dodatnih kalorija.

Petros Levounis s instituta za ovisnost u New Yorku kaže kako je upravo konzumiranje alkohola uz objed razlog zbog kojeg jug Europe ima manje problema s alkoholizmom unatoč većem prosječnom unosu alkohola. "Oni uvijek piju dok jedu", kaže Levounis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙