FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan sjećanja na poginule građane Sarajeva

SARAJEVO, 5. veljače 2013.(Hina) - Komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u Sarajevu je u utorak obilježena 19. obljetnica masakra počinjenog na tržnici Markale, kada je u minobacačkom napadu s položaja vojske bosanskih Srba ubijeno 68 građana, a 144 su teže ili lakše ozlijeđena.

Podsjećanje na ovu tragediju iz 1994. godine ujedno se obilježava i kao Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva tijekom opsade tog grada, koja je trajala od 1992. do 1995. godine.

Na komemoraciji koju su organizirale općinske, gradske i županijske vlasti predsjedateljica skupštine Sarajevske županije Mirjana Malić podsjetila je kako je to bila najduža opsada jednog grada nakon Drugog svjetskog rata.

"Tijekom tih 1.395 dana koliko je trajala opsada Sarajeva smrtno je stradalo više od 10 tisuća građana od kojih 1.601 dijete, a više od 50 tisuća građana Sarajeva je ranjeno", kazala je Malić.

General vojske bosanskih Srba Stanislav Galić, koji je 1994. zapovijedao snagama koje su opsjedale Sarajevo, pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen je na doživotni zatvor nakon što je proglašen odgovornim i za napad na Markale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙