FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Građanska akcija traži reakciju vlasti i HRT-a na prilog o ustaši Francetiću

ZAGREB, 4. veljače 2013. (Hina) - Građanska akcija zatražila je danas od vlasti i HRT-a reakciju na prilog o ustaškom časniku Juri Francetiću, objavljen u HTV-ovoj emisiji TV Kalendar, najavljujući da će u slučaju izostanka reakcije slučaj internacionalizirati.

"Ukoliko ne dođe do skore reakcije vlasti i HRT-a nećemo imati druge mogućnosti nego ovaj problem internacionalizirati. Europa nije blagonaklona prema režimima i 'javnim' televizijama koje perfidno prikazuju fašizam u bilo kojem kontekstu osim u zločinačkom. Slanje ovakve poruke iz zemlje koja bi trebala ući u Europsku uniju sigurno nije dobra", stoji u priopćenju Građanske akcije koja se pita kome je to u interesu.

Ujedno se izražava nezadovoljstvo prošlotjednim uhićenjem dvojice aktivista koji su odjeveni u ustaške odore pokušali uručiti "zahvalnicu" TV Kalendaru zbog priloga o Francetiću. Taj je ustaški časnik u prilogu TV Kalendara 27. prosinca 2012. prikazan kao "legendarni borac" koji je izbio na Drinu i borio se protiv partizana - "zlih koljača Hrvata u Bosni i okolici Sarajeva i u Han-Pijesku".

Dvojica aktivista uhićeni ispred porte HRT-a istog su dana pušteni na slobodu, a zagrebačka policija ih je prekršajno prijavila zbog nošenja ustaške odore i isticanja simbola na javnom mjestu.

Građanska akcija tvrdi da su aktivisti namjeravali izvesti umjetnički performans kojim bi upozorili na "neprihvatljivo prikazivanje kvislinškog ustaškog zločinca Jure Francetića" i da su umjetničku izvedbu prijavili vlastima i medijima.

Kažu da je njihova izvedba imala uporište u zakonu i u njoj ne vide ništa sporno, no smatraju da je postupanje policije bilo nezakonito i da je policija zloupotrebljena po nalogu političkih struktura.

"Odlučili su prekršiti naša ljudska prava, naše pravo na prosvjed i to su učinili protuzakonito i uz upotrebu pretjerane sile", kažu u Građanskoj akciji.

Smatraju da je ravnatelj HRT-a Goran Radman dobro upoznat sa situacijom na emisiji TV Kalendar. "Izostanak njegove reakcije možemo protumačiti samo kao njegovu potporu prikaza ustaškog režima i zločinaca u pozitivnom kontekstu", stoji u priopćenju.

Građanska akcija smatra da izostanak reakcije HRT-a i "socijaldemokratske" vlasti na prilog o Francetiću govori kako taj prikaz nije slučajan te da je "na snazi ustašizacija društva koja se provodi iskrivljenim i neistinitim prikazivanjem povijesti i činjenica".

S HRT-a su ranije poručili da su svjesni problema i da na njemu rade, ali zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u tom trenutku, ne bi ulazili u detalje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙