FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 2. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

VUKOVAR - Sa prosvjednog skupa "Za hrvatski Vukovar-ne ćirilci" održanog ispred hotela "Dunav" nedaleko gradskog središta, od Vlade je zatraženo da "posluša" glas Vukovaraca i odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru i uvođenja dvojezičnosti, a premijeru Zoranu Milanoviću je poručeno da "ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje". Skup je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a na njemu se prema procjeni organizatora okupilo oko 20.000 prosvjednika. Predsjednik stožera Tomislav Josić kazao je kako je stožer jučer podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te očekuje da Vlada odustane od njegove primjene do očitovanja Ustavnog suda. U zahtjevima državnim vlastima, koje je Josić pročitao praćen burnim odobravanjem okupljenih koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske, zatraženo je i poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca "poglavito onih prijava koji godinama stoje u ladicama DORH-a", te da se u Hrvatskom saboru održi rasprava o provedbi Ustavnog zakona, a kojoj bi nazočni bili i članovi stožera. "Zahtjevamo od državnih institucija pravnu kontrolu i provedbu zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi svakog građanina grada Vukovara", kazao je Josić rekavši kako branitelji Vukovara zahtjevaju od članova Gradskog vijeća obustavu svih radnji na najavljenoj promjeni gradskog Statuta kojom bi se omogućilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovar. Vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi s govornice je zamjereno što nije nazočan prosvjednom skupu te je od njega zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti, a u protivnom iz stožera očekuju da podnese ostavku na dužnost gradonačelnika. Tijekom gotovo dvosatnog skupa, pročitan je i proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u kojem je od državne i zakonodavne vlasti zatraženo da "okrenu točak koji je u Hrvatskoj krenuo u smjeru uništavanja svega do sada stvorenoga". Uz česte povike prosvjednika "Vukovar, Vukovar", državne vlasti optužene su u proglasu za nebrigu prema hrvatskom čovjeku, veliku nezaposlenost i nezadovoljstvo koje vlada među hrvatskim narodom te je vlastima poručeno da se ne stavljaju iznad naroda.

VUKOVAR - Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, organizatora prosvjednog skupa protiv uvođenja dovjezičnosti u Gradu Vukovaru, na kojem se okupilo oko 20.000 prosvjednika, Tomislav Josić izrazio je na konferenciji za novinare, zadovoljstvo što je skup protekao bez ijednog incidenta. Ujedno je najavio u travnju održavanje novog prosvjednog skupa u Zagrebu rekavši kako će na zagrebačkom prosvjedu biti još glasniji za ostvarenje svojih ciljeva, jer će do tada mobilizirati svih 500 tisuća hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i prijatelja kako bi ih podržali u traženju da se u Vukovar ne uvede dvojezičnost. "Cilj ovih aktivnosti je osigurati saborsku raspravu i na koncu odluku kojom će se Vukovar izuzeti iz odredbi Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina u dijelu koji se tiče uvođenja dvojezičnosti", poručio je Josić. Na prosvjednom skupu, održanom simbolično u 12,05 sati na parkiralištu ispred hotela "Dunav" Vladi, Hrvatskom saboru i vukovarskim gradskim vlastima upućen je niz zahtjeva među kojima i da se zaustave sve radnje oko provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u znak poštovanja prema žrtvi Vukovara, da se o Ustavnom zakonu pokrene javna rasprava u Hrvatskom saboru, da državne institucije provjere sva prebivališta i boravišta u Vukovaru te javno objave popisnice s popisa stanovništva, kao i da se procesuiraju ratni zločini. Od Vlade je zatraženo da "posluša" glas Vukovaraca i odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru i uvođenja dvojezičnosti, a premijeru Zoranu Milanoviću je poručeno da "ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje".

DUBROVNIK - Podizanjem svečeve zastave na Orlandov stup u Dubrovniku je danas počela 1041. Festa sv. Vlaha, zaštitnika grada. Ispred Parčeve crkve okupljenima, među kojima su bili, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, župan dubrovačko-neretvanske Nikola Dobroslavić, gradonačelnici i načelnici općina s područja Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici diplomatskog zbora, crkveni velikodostojnici, nadbiskup zadarski msgr. Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, biskup šibenski Ante Ivas, vojni ordinarij Juraj Jezerinac te drugi gosti, obratio se domaćin feste, biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić. On je podsjetio kako ovogodišnju festu sv. Vlaha slavimo u ozračju 300. obljetnice ponovne izgradnje i stavljanja u upotrebu dubrovačke katedrale, 10. obljetnice pohoda Dubrovniku Pape Ivana Pavla II., te proglašenja blaženom Marije od Propetog Isusa Petković. Također, kazao je, kako ove godine slavimo 400. obljetnicu rođenja i 330. obljetnicu smrti svećenika i diplomata svećenika Stjepana Gradića, graditelja dubrovačke katedrale. Biskup Uzinić također je kazao da je upravo izabrao Stjepana Gradića zato da bi usred svih rasprava mogao svima, a osobito vjernicima jasno poručiti da crkva ono što je činila u Gradićevo vrijeme čini i danas. "Crkva nije protiv nikog, nego je stala uz svoj narod, zabrinuta za njegovu budućnost", poručio je biskup Mate Uzinić. Sutra na sam blagdan sv. Vlaha svečano euharistijsko slavlje ispred dubrovačke katedrale u 10 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić, a potom će uslijediti procesija ulicama grada.

ŽUPANJA - Malim šokačkim sijelom, na kojem su u dvorani "Mladost" nastupili članovi 15-tak dječjih folklornih skupina, u Županji je danas počelo 46. Šokačko sijelo, najznačajnija manifestacija tradicijske kulture županjske Posavine. Ovogodišnje "Šokačko sijelo" održava se od 2. do 12. veljače pod geslom „Šokadijo plemenita, oj Županjo ponosita“, a u sklopu te etno manifestacije održat će se 20-tak tradicijskih, folklornih, kulturnih i zabavnih priredaba. Ulicama Županje sutra će prodefilirati više od sto konjanika, koji će tradicionalnim pokladnim jahanjem najaviti početak 46. Šokačkog sijela. Središnja priredba, izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji - "Šokački cvit", održat će se 8. veljače, dok će manifestacija završiti 12. veljače tradicionalnom "Seljačkom zabavom".

VINKOVCI - U fizičkom sukobu do kojeg je došlo danas poslijepodne ispred ugostiteljskog objekta u Borovu nedaleko Vukovara, lakše je ozlijeđen 21-godišnji mještanin Borova, neslužbeno je potvrđeno večeras iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Prema navodima policije, do sukoba, najprije verbalnog a onda fizičkog, došlo je između dvojice muškaraca s jedne, i 21-godišnjaka s druge strane. Policija za sada ne želi izlaziti u javnost s pojedinostima tog incidenta, a istraga još traje. Policija ujedno negira kako taj sukob ima veze s prosvjednim skupom "Za hrvatski Vukovar- ne ćirilici" u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na kojem se danas u Vukovaru okupilo oko 20 tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske, branitelja i ratnih stradalnika, koji se protive uvođenju ćirilice i dvojezičnosti u Vukovaru. Kako su večeras izvjestili neki mediji, dvojica muškaraca koja su sudjelovala u sukobu, bila su navodno iz autobusa belomanastirskih registracija koji je nakon završetka prosvjednog skupa, prevozio prosvjednike iz Vukovara prema Osječko-baranjskoj županiji.

SESVETE - Zbog veće količine kišnih padalina te zbog topljenja snijega i problema s odvodom u Sesvetama su popodne poplavljeni podrumi u nekoliko privatnih kuća, a ugroženi su i neki gospodarski objekti, izvijestio je večeras Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Poplavljeni su objekti u sesvetskim ulicama Cerska i Neretvanska. Na teren su izašli dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, a za ispumpavanje vode angažirano je sedam Dobrovoljnih vatrogasnih društava s 30-ak vatrogasaca. Angažirana je i dežurna ekipa Vodoprivrede koja prokopava odvodni kanal te ekipa Hrvatskih voda koja je osigurala vreće s pijeskom za zečje nasipe kako bi se spriječila veća šteta na objektima, navode iz zagrebačkog gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

ZAGREB - Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, jedan od najvažnijih festivala posvećenih tom filmskom formatu u svom će ovogodišnjem izdanju, koji traje do 9. veljače predstaviti hrvatsku kinematografiju u natjecateljskom te u popratnom programu. Nagrađivani animirani omnibus "Otac" skupine redatelja, među kojima je i istaknuti hrvatski animator Veljko Popović, prikazat će se u međunarodnoj konkurenciji, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Taj hibrid animiranog i dokumentarnog filma, čijih se pet priča vrti oko nikad ostvarenih razgovora djeteta i njegova oca, već se natjecao na važnim svjetskim festivalima kao što su Annecy i Hiroshima, a nastao je u bugarsko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji. Zagreb Film Festival predstavit će pobjednike svog programa "Kockice", posvećenog hrvatskom kratkometražnom filmu, što je nastavak suradnje započete na prošlogodišnjem ZFF-u, kada je festival Clermont-Ferrand predstavio najistaknutije kratkometražne filmove snimljene u posljednjih nekoliko godina. Prikazat će se nekoliko laureata "Kockica" - "Terarij" Hane Jušić, "Babysitter" Ivana Sikavice, "Komba" Tina Žanića i "Hladna fronta" Uroša Živanovića. Festival od 2. do 8. veljače prati 28. Short Film Market, najveći sajam namijenjen kratkometražnim filmovima kojeg posjećuju producenti, distributeri, programeri i kupci. Na štandu HAVC-a filmski profesionalci dobit će informacije i publikacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. U sklopu sajma održava se i koprodukcijski forum kratkometražnog filma "Euro Connection" na kojem ove godine sudjeluje redateljica, producentica i scenaristica Irena Škorić, s projektom "Ponoćno sivo". Taj 15-minutni film u režiji Branka Ištvančića, čija se radnja događa za vrijeme rata u BiH, jedini je hrvatski projekt odabran za 'pitching' u okviru ovogodišnjeg koprodukcijskog foruma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙