FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Vlada je danas u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojima pravo na naknadu troškova izborne promidžbe iz državnog proračuna imaju političke stranke i nezavisne liste koje na izborima za članove u Europski parlament dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača, a svaka lista i svaki kandidat moraju otvoriti račun za izbornu jedinicu u kojoj se natječu. U prvom čitanju predloženo je bilo da pravo na naknadu imaju stranke i liste koje na izborima za Europski parlament osvoje najmanje 10 posto glasova. Ministar uprave Arsen Bauk kazao je, predstavljajući konačni prijedlog izmjena, kako će se zbog njih povećati broj računa, ali će, naglasio je, zakon ostvariti svoj glavni cilj, a to je transparenost financiranja izborne promidžbe. "Iz nedavne prošlosti imamo iskustava da financiranje političke kampanje vuče za sobom druge konotacije o kojima sada traju sudski postupci", kazao je Bauk. Ako je nekome problem otvoriti račun, a natječe se na izborima, onda će mu tek biti problem voditi i općinu i grad za koji se kandidirao, rekao je Bauk i dodao da su konačnim prijedlogom izmjena ograničeni i troškovi izborne promidžbe, a uređeno je i pitanje zabrane financiranja iz nedozvoljenih izvora i zabrana pogodovanja te političkih ili drugih pritisaka pri prikupljanju donacija. Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku kojega je ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocijenio jednim od važnijih jer utječe na najveći broj predmeta pred hrvatskim sudovima, a odnosi se na trgovačko postupanje, obiteljske sporove i drugo. Vlada je na sjednici donijela odluku o pokretanju pregovora o sklapanju sporazuma o utvrđivanju materijalnih prava radnika u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja u opsegu utvrđenom Kolektivnim ugovorom iz 2004. i njegovim dodacima, kao i zaključak u vezi s potpisivanjem tog sporazuma.

ZAGREB - Vlada RH danas je prihvatila izvješće o provedbi Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu od 2010. do 2012. u kojem se vidi kako neka trgovačka društva posluju transparentnije, ali ne i kad su u pitanju donacije. "Iz izvješća se vidi da neka trgovačka društva posluju transparentnije, ali treba poraditi više na transparentnosti kad su u pitanju donacije", kazao je na sjednici Vlade ministar pravosuđa Orsat Miljenić te najavio proširivanje izvješća i na trgovačka društva u vlasništu lokalnih samouprava tako da se dobije sveobuhvatna slika. "Jako je bitno, ne samo da se zaustavi kriminal u javnim poduzećima, nego i da ljudi vjeruju da su procedure transparentne i poštene i da posao dobivaju najbolji i najkvalificiraniji. To ne ide 'preko noći' jer imamo neke traume iz novije povijesti, ali mislim da je trend dobar i da će biti još bolji", ocijenio je premijer Zoran Milanović. Pritom je dodao kako je važno da građani vjeruju da se u Zagrebačkom holdingu natječaji ne namještaju zadnjih pet godina i da nema prigovora, da se u javnim poduzećima natječaji ne namještaju, da su pravila vrlo stroga, kao kod prijema na radno mjesto u Europsku komisiju. "Nema preko veze - prolaze samo najpametniji i najbolje pripremljeni", kazao je Milanović. Vlada je prihvatila i nacrt prijedloga migracijske politike za razdoblje od 2013. do 2015. godine čija svrha je, po riječima ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, osigurati da migracijska kretanja budu u korist gospodarskog i socijalnog razvitka države i društva. Tim dokumentom se planira i osnivanje povjerenstva za provedbu integracija stranaca u hrvatsko društvo.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas, komentirajući najnovije smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatskoj, da vlada Zorana Milanovića nije napravila ništa za gospodarski rast, nego se iskazala jedino "agresorskom poreznom politikom". "Vlada se iskazala jedino u kreaciji oko porezne presije i represije, agresorske porezne politike, ništa drugo", rekao je Karamarko za Media servis. "Ni investicije, ni jačanje proizvodnje, ni otvaranje novih radnih mjesta. Ništa oni nisu napravili osim što stišću porezno ljude", istaknuo je predsjednik najjače oporbene stranke. Agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Hrvatske na Ba1, navevši kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade. Upitan oko problema Ljubljanske banke, šef HDZ-a rekao je kako će Hrvatska možda morati kupovati ulazak u EU ocjenjujući to "tragedijom". "Nije prihvatljivo ništa u čemu Hrvatska gubi. Jedino što nas zanima doista jest ulazak u EU. Bit će to gorak zalogaj koji ćemo svi očito morati progutati", naglasio je Karamarko.

ZAGREB - Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody's bilo je za očekivati budući da proizvodnja, kao dugoročni ekonomski pokazatelj, u Hrvatskoj pada već od prvog kvartala 2007. godine, da nezaposlenost raste od 2008. godine, tako da je očito da je to postala generalna slika hrvatskog gospodarstva uz nepostojanje mjera koje bi zaustavile te negativne trendove, rekao je za Hinu ekonomist Ljubo Jurčić komentirajući Moody'sovo smanjenje hrvatskog rejtinga s Baa3 na Ba1. Dakle, prema uvjetima hrvatskog gospodarstva, gdje se ne može reći da se poboljšavaju uvjeti za investitore, pa onda i prema metodologiji rejting agencija, rezultat ispada točno onakav kakav su i prikazali, kazao je Jurčić ističući da apsolutno nije iznenađenje da su već dvije relevantne kreditne agencije - najprije Standard & Poor's i sada Moody's - ocijenile kreditni rejting Hrvatske kao neinvesticijski.Budući da se označeni rejting odnosi na dogoročno investiranje, Jurčić na pitanje što činiti kaže da nema brzog rješenja, ne postoje ad hoc mjere kad su svi ekonomski pokazatelji tako negativni kako jesu, što znači i da nema ni sigurnosti za dugoročnim ulaganjem u Hrvatskoj, za povratak uloženih investicija. Smatra kako je rješenje, s jedne strane, u izgradnji sustava koji će zaustaviti pad proizvodnje, a to se radi putem industrijskih politika koje imaju sve razvijene zemlje, te s druge strane radi se o politici koja mora promjeniti prioritete.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (HNS) kazala je danas novinarima kako je moguće da je Radimir Čačić izabran za predsjednika Sjeverozapadno–hrvatskog regionalnog saveza HNS-a te dodala kako je njeno osobno stajalište da se netko tko služi kaznu, privremeno povuče iz javnog života. "Nisam upućena u detalje, ali ako je prema statutu - znači da je to moguće. Moje osobno stajalište je kako je prirodno da se netko tko služi kaznu, privremeno povuče iz javnog života, a potom da nastavi na poziciji na kojoj može", odgovorila je ministrica Zlatar Violić na upite novinara ispred Vlade RH da komentira informaciju kako je Čačić postao šef HNS-ovog regionalnog saveza, što mu osigurava mjesto u Predsjedništvu HNS-a. Na pitanje je li onda moguć čak i Čačićev povratak u Vladu, odgovorila je kako to uvijek ovisi o kontekstu. "Zakon i kazne postoje da svatko tko je napravio neku grešku, u bilo kojem obliku, odradi svoj dio prema društvu. Nakon toga bi morao ravnopravno moći nastupati svugdje, a kakve će biti političke okolnosti to doista ne mogu projicirati", kazala je ministirica Zlatar Violić. Iz HNS-a je danas priopćeno da je godišnja skupština Sjeverozapadno–hrvatskog regionalnog saveza HNS-a za predsjednika tog Saveza izabrala bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je danas u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu kontroverznu američku aktivisticu i komunikologinju Judith Reisman kojoj je zahvalio na znanstvenom doprinosu raspravi o spolnom odgoju te izrazio žaljenje zbog "medijskog linča" kojem je izložena u Hrvatskoj, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija. "Kardinal je izrazio žaljenje zbog medijskog linča kojem je Reisman izložena u Hrvatskoj te zabrinutost zbog sve veće prisutnosti jednoumlja u javnom prostoru u kojem se sve više mogu prepoznati elementi govora mržnje i isključivosti, osobito spram onih koji drugačije misle", stoji u priopćenju. Posebno je izrazio žaljenje što su se u taj neprofesionalan i nedemokratski odnos spram Reisman uključili i neki političari te članovi akademske zajednice, a koji bi morali po naravi svog poziva promicati razvoj ljudskih i demokratskih prava među kojima su i vrlo važna prava na slobodu izražavanja mišljenja i predstavljanja zaključaka znanstvenog istraživanja, kaže se u priopćenju. Bozanić je zahvalio Reisman na znanstvenom doprinosu društvenoj raspravi o spolnom odgoju u javnim školama. Reisman je kardinala upoznala sa svojim istraživanjima utjecaja koji je na poimanje i vrednovanje ljudske seksualnosti izvršio svojim etički upitnim eksperimentima Alfred Kinsey kao i kasnijim djelovanjem njegov institut. Istaknula je da je utjecaj Kinseyeve ideologije vidljiv i u spolnom odgoju koji je uveden u Hrvatskoj, a koji neće djeci i mladima pomoći u njihovom integralnom razvoju, nego koji nameće ideologiju koja ignorira osnovne postavke ljudske antropologije i koji može izazvati mnoge opasne posljedice za razvoj djece i mladih, što pokazuju i statistike iz zemalja u kojima je takav spolni odgoj uveden, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da se na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe razgovaralo o mogućim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju jer žele u donošenje novog zakona uključiti i umirovljeničke udruge. Mrsić je novu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike najavio za dva tjedna. "Nije nam intencija da mi izradimo prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju i damo ga na mišljenje umirovljenicima već želimo da oni budu od samog početka uključeni u izradu samog zakona", kazao je Mrsić. Napomenuo je da su na današnjoj sjednici počeli razgovarati koje dijelove zakona o mirovinskom osiguranju treba mijenjati i na koji način. Ministar Mrsić kazao je da je cilj rasprave detektirati probleme u provođenju sadašnjeg Zakona o mirovinskom osiguranju, koje dijelove zakona treba mijenjati te da se "u živoj argumentiranoj diskusiji dođe do zajedničkog rješenja". Dogovoreno je da će Nacionalno vijeće za umirovljenike imati godišnje dvije do četiri tematske sjednice vezane uz pojedina područja iz interesa umirovljenika. Predsjednik Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i Matice umirovljenika Hrvatske Vlado Nožarić rekao je da su spremni na aktivnosti vezane uz promjene zakona o mirovinskom osiguranju kako bi novi zakon bio poboljšan.

ZAGREB - Vlada RH prihvatila je danas izmjene i dopune zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji bi, kako očekuju, trebao odrediti smjer razvoja znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. "Očekujem da zakon odredi smjer razvoja znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj i da bude korak u izradi Strategije razvoja odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije do 1. srpnja, kao doprinos ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU", kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Naglasio je da se tim zakonom stvaraju daljnji preduvjeti za izgradnju visokoobrazovnog, znanstvenog i inovacijskog sustava usmjerenog na javno dobro i potrebe društva u cjelini kao i na povećanje konkurentnosti Hrvatske na međunarodnoj razini. Novina u zakonskom prijedlogu je ukidanje obveze napredovanja na radnim mjestima čime se znanstvenicima i sveučilišnim nastavnicima omogućuje izbor razvoja karijere. Zakonom se također propisuje posao obaveznog dodatnog provjeravanja, periodičnim izvješćem, zaposlenih znanstvenika i nastavnika, a podrobnije se specificiraju uvjeti za iznimno ostajanje na znanstvenim i znanstveno-nastavnim radnim mjestima nakon ispunjavanja starosnih uvjeta. "Izbrisali smo postotak mogućnosti ostanka nakon 65 godina u odnosu na ukupni broj zaposlenih, ali smo izričito naglasili kriterij izvrsnosti o kojima će ovisiti da li osobe starije od 65 godina mogu ostati na svom radnom mjestu pri čemu će se ta dozvola obnavljati svakih godinu dana", kazao je ministar.

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk rekao je danas kako je udruga "Srđ je naš" najavila prikupljanje potpisa za referendum koji bi, ukoliko se ispune uvjeti, raspisalo Gradsko vijeće Dubrovnika. U izjavi novinarima, ministar Bauk je kazao kako zasad ne može komentirati je li referendumsko pitanje u skladu sa zakonom jer još nije dobio službeni zahtjev za referendumom. Nakon što ga dobiju će, najvjerojatnije u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, donijeti odluku je li referendumsko pitanje u skladu sa zakonom te je li u nadležnosti dubrovačkog Gradskog vijeća; a kad se dobije to mišljenje, Gradsko vijeće je tad dužno raspisati referendum, kazao je ministar Bauk. Dodao je da su - ukoliko Gradsko vijeće to ne bi napravilo, a ispunjeni su svi uvjeti - stvoreni uvjeti za raspuštanje vijeća što je, kaže, novina u zakonu o lokalnoj samoupravi. "Također je moguće da Gradsko vijeće raspiše savjetodavni referendum, bez skupljanja potpisa, kao i da raspiše obvezujući, ako tako odluči većina vijećnika", napomenuo je. Nije mogao komentirati očekuje li da će referenduma biti i što će biti sa strateškim investicijama.

OSIJEK - Osječka Gradska uprava donijela je odluku o smanjivanju komunalnog doprinosa radi potpore građanima pri - legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo Milan Kamenko rekao je kako se Gradskom vijeću predlaže da donese odluku na temelju koje će komunalni doprinos za legalizaciju gospodarskih objekata te za socijalno ugrožene osobe iznositi jednu kunu po prostornome metru, a za sve ostale kategorije objekata predlaže smanjenje komunalnog doprinosa od 50 posto. Gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je da se posebice željela potaknuti legalizacija gospodarskih i poljoprivrednih objekata kako bi se izbjegla opasnost da se gospodarstvenici, nakon ulaska u Europsku uniju, zbog nelegaliziranih objekata ne mogu koristiti novcem iz europskih fondova, ali i pomoći socijalno ugroženim građanima. Ocijenio je kako je riječ o pravednome i realnom prijedlogu te kako se smanjenjem od 50 posto za ostale građane želi dodatno potaknuti legalizacija jer se očekuje uvođenje poreza na nekretnine pa Gradska uprava želi imati što uredniji katastar legaliziranih nekretnina.

RIJEKA - Primorsko-goranski savez na izbore u Rijeci izlazi samostalno, a kandidat za gradonačelnika bit će mu predsjednik riječke Gradske organizacije te stranke i njezin politički tajnik Nikola Ivaniš, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Ivaniš je rekao kako se još razgovara sa strankom Akcijom mladih o mogućoj suradnji tijekom izbora. Razlog samostalnog izlaska na izbore i završetka otvorenih razgovora sa SDP-om o koaliranju je želja da PGS ostane vjerodostojna i dosljedna stranka, dodao je Ivaniš. U političkome programu PGS-a jest reindustrijalizacija Rijeke i borba za radna mjesta, a stajalište stranke je da i politika mora utjecati na zaustavljanje propadanja i odlaska tvrtaka iz Rijeke, rekao je. Ivaniš je istaknuo kako su procijenili da neće moći surađivati sa strankama s kojima vjerojatno neće imati ista stajališta o budućnosti '3. maja' i provedbi postupka privatizacije. PGS se ne slaže ni s dijelom predloženoga Prostornog plana grada u kojem se predviđa smanjenje lučkog prostora i preseljenje luke na Krk pa bi bio nevjerodostojan da surađuje sa strankama koje podupiru takva rješenja.

SLAVONSKI BROD - Četiri radnice slavonskobrodskoga Centra za socijalnu skrb dobile su izvanredan otkaz zbog odgovornosti i propusta u predmetima vezanim za slučajeve zanemarivanja i zlostavljanja u slavonskobrodskim obiteljima od kojih je jedan završio smrću tromjesečne bebe. Centar za socijalnu skrb primio je 17. siječnja izvješće inspekcije Ministarstva socijalne politike i mladih o provedenom upravnom nadzoru u tom centru s prijedlogom mjera i rokova za uklanjanje utvrđenih propusta. "Nakon provedenog postupka, s obzirom na to da su za četiri radnice utvrđeni teški propusti u radu počinjeni prema djeci, izvanredno im je otkazan ugovor o radu", priopćio je danas slavonskobrodski Centar za socijalnu skrb. Ministarstvo socijalne politike i mladih poslalo je početkom prošlog mjeseca inspekciju u brodski centar radi utvrđivanja okolnosti teškog zanemarivanja djece u dvjema brodskim obiteljima koje su bile u njihovu tretmanu. Sve je dospjelo u javnost pošto je krajem prosinca 2012. u brodsku bolnicu dovezeno mrtvo tromjesečno dijete iz jedne obitelji, a zatim su otkrivene i druge pojedinosti zlostavljanja i zanemarivanja. Pod nadzorom inspekcije bilo je šestero djelatnika brodskoga centra, a njihovom odgovornošću za propuste u spomenuta dva slučaja bave se i policija i odvjetništvo.

ZAGREB - Grad Zagreb i Zagrebački holding obvezali su se danas na radnom sastanku održanom u Gradskoj upravi na temu "Zagreb nakon snijega" da će u sljedećih mjesec dana dovesti Zagreb "u prvotno stanje u najkraćem roku, u sljedećih mjesec dana". Sastanak je sazvao gradonačelnik Milan Bandić, a nazočili su predstavnici podružnica Zagrebačkog holdinga kao sudionici u ispunjavanju zadaća Zimske službe, navodi se u priopćenju Ureda gradonačelnika. "Nakon razmatranja situacije i posljedica uzrokovanih snijegom na gradskim prometnicama, tračnicama, trgovima, grobljima, tržnicama, sportskim objektima, zelenim i javnim površinama... svi sudionici sastanka, u okviru svoje nadležnosti i uz obvezu koordiniranog djelovanja, preuzeli su zadaću i odgovornost za dovođenje grada u prvotno stanje u najkraćem roku, odnosno u sljedećih mjesec dana", stoji u priopćenju. Navodi se da će "Čistoća", u sklopu redovnog poslovanja, u skladu s vremenskim mogućnostima, intenzivno čistiti ulice od soli i sipine, "Zrinjevac" će otklanjati oštećenja na zelenim površinama, "Zagrebačke ceste" na prometnicama, a ZET će sanirati ploče na tramvajskim prugama. Posebna pažnja posvetit će se trgovima, kulturnim i obrazovnim institucijama i ostalim javnim površinama.

ZAGREB - Zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 1. siječnja poginule tri djevojke danas je podignuta optužnica protiv obojice vozača automobila koji su se sudarili na zagrebačkoj Aveniji Većeslava Holjevca kod čvora Buzin. Istodobno s podizanjem optužnice Općinski kazneni sud je ukinuo istražni zatvor dvojici okrivljenika koji su pušteni na slobodu. Općinsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na tu odluku. To je odvjetništvo dvojicu 23-godišnjih vozača optužilo za izazivanje prometne nesreće. Prvookrivljenog vozača renault megana tereti se da je u uvjetima smanjene vidljivosti ušao na raskrižje kod čvora Buzin i skrečući oduzeo prednost automobilu koji je dolazio iz suprotnog smjera, dok je drugookrivljeni optužen da se u seat leoneu vozio pod utjecajem alkohola te da brzinu vožnje nije prilagodio atmosferskim prilikama, mokrom kolniku i vidljivosti. U nesreći su poginule 22-godišnjakinja i 31-godišnjakinja s karlovačkog područja te 24-godišnja Moldavka, a jedna djevojka je teško ozlijeđena. Dvojica vozača prošla su s lakšim ozljedama.

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv bivšeg nogometnog dužnosnika Željka Širića (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje u uvali Spacamiža u Milni na Braču, objavio je danas ODO na internetskim stranicma ne navodeći identitet optuženoga. Optužnica Širića tereti da je kao investitor od sredine 2008. do svibnja 2010. u uvali Spacamiža znajući da nije dopuštena gradnja u zaštićenom obalnom pojasu koje je od posebnog interesa za RH i koje područje predstavlja prirodni krajobraz, izgradio stambenu građevinu, pomoćnu prizemnu građevinu, pomoćnu građevinu – suteren, armirano-betonsko stubište sa zidovima i armirano-betonski potporni zid.

ZAGREB - Državni inspektorat donio je „Antikorupcijski program“ i pripadajući Akcijski plan za suzbijanje korupcije za razdoblje 2013. - 2015. godine, priopćeno je danas iz Državnog inspektorata RH. Taj dokument obvezuje svakog službenika Državnog inspektorata da u obavljanju poslova poštuje pravne procedure, načela i ograničenja, koja će omogućiti svakoj pravnoj ili fizičkoj osobi, čija su prava povrijeđena u nekom od upravnih područja u nadležnosti Državnog inspektorata, da ima pristup pravnim sredstvima kojima će zaštiti svoja prava, navodi se u priopćenju. Antikorupcijski program i Akcijski plan za suzbijanje korupcije doneseni su na temelju dokumenata - „Strategija suzbijanja korupcije“, „Program Vlade RH za mandat 2011. - 2015.“ i „Akcijski plan uz Strategiju suzbijanja korupcije“, a sukladno nacionalnoj strategiji te ciljevima definiranim u Strateškom planu Državnog inspektorata 2012. - 2014. godine. Državni inspektorat "Antikorupcijski program" je donio radi prevencije budući da je prepoznat rizik mogućih koruptivnih radnji zbog prirode inspekcijskih poslova službenike inspektorata, te zbog definiranja alata i mjera kojima će se smanjiti i suzbiti okolnosti koje mogu dovesti do korupcije, ističe se u priopćenju. Kontrolni mehanizmi uspostavljaju se na svim razinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙