FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Javna ustanova Park prirode Kopački rit obilježava Svjetski dan močvarnih staništa

BILJE, 1. veljače 2013.(Hina) - Predavanjem o važnosti močvara za cjelokupni ekosustav i predstavljanjem rezultata zimskog prebrojavanja ptica močvarica, danas je Javna ustanova Park prirode Kopački rit u Osnovnoj školi u Bilju obilježila Svjetski dan močvarnih staništa.

Kako je rečeno, po rezultatima zimskog prebrojavanja, u Kopačkome ritu trenutačno ima 33.000 ptica, čak 4500 više nego prošle godine.

Po riječima voditeljice službe za prezentacijske aktivnosti Ružice Marušić, među ostalim, upravo broj ptica močvarica odlučuje o uvrštavanju Kopačkoga rita na Ramsarski popis.

Uvjet je obitavanje 20.000 ptica močvarica, a kako je istaknula Ružica Marušić, u Kopačkome ritu, jednom od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi, ima čak 33.000 ptica močvarica.

Dodala je kako su osobito važni orlovi štekavci, koji su na popisu posebno zaštićenih ptica, te da ih u Kopačkome ritu ima 94.

Na Ramsarskom popisu su područja zaštićena Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značenja, osobito kao staništa ptica močvarica, rekla je Marušić. Kopački rit status ramsarskog područja dobio je 1993. godine. Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa jest "Močvare čuvaju vodu", rekla je, dodajući kako je na svima nama da pridonesemo očuvanju tih staništa te da je posebno važno "mladu generaciju senzibilizirati za očuvanje prirode i okoliša".

Poplavno područje Kopački rit nastalo je djelovanjem dviju velikih rijeka - Drave i Dunava. Rit obično poplavi u proljeće, a nakon što se povuče voda, buja novi život, rekla je Marušić.

Učenici Osnovne škole "Bilje" izveli su igrokaz u kojem su predstavili svoja stajališta o očuvanju okoliša, posebice Kopačkoga rita u čijoj neposrednoj blizini žive.

Javna ustanova Kopački rit Svjetski dan močvarnih staništa 2. veljače obilježava danas i sutra tako što posjetiteljima dijeli promidžbeni materijal te održava predavanja o važnosti močvarnih staništa, rekla je Ružica Marušić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙