FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZMO: do kraja veljače obnoviti zahtjeve za dječji doplatak u 2013.

ZAGREB, 31. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) podsjeća korisnike doplatka za djecu da do kraja mjeseca veljače trebaju obnoviti zahtjeve kako bi mogli bez prekida nastaviti primati doplatak i u 2013. godini.

Novina, u odnosu na prethodnu godinu je da će se korisnicima kod kojih u postupku rješavanja o pravu od 1. ožujka 2013. (prevođenje) nije utvrđena promjena u visini doplatka za djecu, od 1. ožujka 2013. nastaviti isplata doplatka u istom iznosu, bez donošenja novog rješenja za tekuću godinu.

Zavod će nova rješenja donijeti i dostaviti korisnicima kojima se visina doplatka smanjuje ili povećava, odnosno koji će u 2013. godini izgubiti pravo na doplatak, navodi HZMO danas u priopćenju.

Podsjeća da su opći uvjeti za ostvarivanje prava da podnositelj zahtjeva do dana podnošenja zahtjeva ima tri godine neprekidnog prebivališta u Hrvatskoj, da živi u zajedničkom kućanstvu s djecom i uzdržava ih, te da ukupno ostvareni prihodi u 2012. godini ne prelazi dohodovni cenzus od 1.663,00 kn mjesečno po članu kućanstva. Dohodovni cenzus određuje se na osnovi prihoda ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini.

Iz HZMO napominju da se, prestankom radnog odnosa, do novog zaposlenja, dohodak ostvaren u prethodnoj godini ne uračunava u ukupni dohodak kućanstva. Dakle, ako podnositelj zahtjeva, odnosno članovi njegova kućanstva, u vrijeme podnošenja zahtjeva više nisu u radnom odnosu, u dohodovni cenzus se ne uračunava plaća iz 2012. člana kućanstva kojem je radni odnos prestao. Ako se, umjesto plaće, ostvaruje novčana naknada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u ukupni dohodak će se uračunati prosječna mjesečna svota novčane naknade. Zahtjevi za ostvarivanje prava na doplatak za djecu zaprimaju se i rješavaju tijekom cijele godine, podsjećju iz HZMO-a.

Svima koji zahtjev za nastavno utvrđivanje prava na doplatak za djecu podnesu nakon propisanog roka, kao i onima koji podnose nove zahtjeve, pravo pripada od dana podnošenja zahtjeva. Zahtjevi se podnose Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi, uredu ili ispostavi prema mjestu prebivališta podnositelja, navodi se u priopćenju.

Informacije vezane uz podnošenje zahtjeva za doplatak za djecu mogu se dobiti na info telefonima Zavoda 0800 – 63 63 63 (besplatni), 01/ 4891 – 666, kao i na web stranici Zavoda - www.mirovinsko.hr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙