FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osobna potrošnja u Francuskoj stagnirala u prosincu

PARIZ, 31. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Osobna potrošnja u Francuskoj stagnirala je u prosincu budući da je pad izdataka na energiju amortizirao povećana izdvajanja za automobile, pokazali su u četvrtak podaci državnog ureda za statistiku.

Osobna potrošnja ostala je tako u prosincu nepromijenjena u odnosu na studeni kada je porasla 0,2 posto, izvijestio je INSEE. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su u prosjeku njezin rast za 0,2 posto.

U zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju potrošnja se spustila za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, signalizirajući da je tradicionalni motor drugog po veličini gospodarstva eurozone vjerojatno pritisnuo aktivnosti u promatranom razdoblju.

Među rijetkim dobrim vijestima za poljuljane francuske proizvođače automobila izdvajala se ona o skoku prodaje novih automobila za 4,6 posto na mjesečnoj razini, budući da su potrošači požurili obaviti kupovinu prije početka ove godine kada su na snagu stupile nove pristojbe za automobile koji ispuštaju više štetnih plinova.

Potrošnja na enegiju smanjila se pak 3,5 posto zahvaljujući blagoj zimi.

U većem dijelu prošle godine potrošnja je bila prigušena, budući da je nezaposlenost bila na najvišoj razini u posljednjih 15-ak godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙