FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlamentarni izbori u Australiji 14. rujna, oporba favorit

SYDNEY, 30. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Australska laburistička premijerka Julia Gillard, čija je manjinska koalicijska vlada zaostaje u ispitivanjima javnog mnijenja nasuprot desnoj oporbi, objavila je u srijedu da će se parlamentarni izbori održati 14. rujna.

Dok Australci obično saznaju datum izbora tek nekoliko tjedana unaprijed, Julia Gillard je svoju iznenađujuću odluku objasnila time što želi "godinu dana razumnih rasprava" umjesto "gorljive kampanje".

"Ne radim to kako bih pokrenula najdužu izbornu kampanju u zemlji, naprotiv", kazala je ona u Nacionalnom novinarskom klubu u Canberri u govoru kojim je naznačila prioritete svoje Laburističke stranke za iduće mjesece.

Radi se i tome, kazala je ona, da se biračima, tvrtkama i ulagačima pruži dovoljno vremena da se organiziraju u jednoj od rijetkih zemalja gdje je glasovanje obvezno.

Australski parlament bit će raspušten 12. kolovoza.

Bez osvojene većine na parlamentarnim izborima 2010. godine, 51-godišnja Gillard doživjela je postupni pad popularnosti, posebice nakon usvajanja poreza na ispuštanje ugljika koji je pogodio tvrtke zagađivače usprkos suprotnom angažmanu u kampanji 2010.

Najnovije ispitivanje instituta Newspoll objavljeno u siječnju u dnevniku The Australian davalo je Laburističkoj stranci 49 posto glasova, nasuprot 51 posto oporbi pod vodstvom Tonyja Abbotta, koji predvodi Liberalnu stranku desnog centra.

Abbott je obećao ukidanje spornog poreza na zagađivače, kao i 30-postotnog poreza na dobit za eksploataciju ugljena i željezne rude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙