FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 29. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BERLIN - Povjerenje potrošača u Njemačkoj blago se oporavlja zahvaljujući pojačanom optimizmu da je najveće europsko gospodarstvo prošlo ono najgore vezano za dužničku krizu, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje instituta GfK. Indeks koji mjeri očekivanja njemačkih potrošača za veljaču porastao je na 5,8 bodova, s 5,7 bodova koliko je iznosio u siječnju, navodi se u priopćenju. To je njegov prvi rast u tri mjeseca. Institut je revidirao naviše njegovu vrijednost za siječanj, s prvotno objavljenih 5,6 bodova. U GfK-u upozoravaju na oštro poboljšana očekivanja potrošača vezano za prihode i njihovu znatno pojačanu spremnost na kupnju. Blago su poboljšana i njihova očekivanja u vezi sa stanjem u gospodarstvu. "Trenutni mir na financijskim tržištima ulijeva Nijemcima sigurnost na početku ove godine", navodi se u priopćenju. "Unatoč teškom četvrtom tromjesečju potrošači očekuju ponovni rast gospodarstva u ovoj godini." GfK sastavlja izvješće o povjerenju potrošača na temelju ankete u kojoj sudjeluje oko 2.000 kućanstava.

ZAGREB - Grčki ministar financija Ianis Sturnaras najavio je rast gospodarskih aktivnosti u 2014. ustvrdivši u razgovoru za BBC da je najgore prošlo za njegovu zemlju. "Definitivno se nazire tračak nade, svjetlo na kraju tunela", kazao je Sturnaras. Grčka je ubrzala tempo reformi i usvojila opsežan paket mjera štednje prošle godine kako bi od međunarodnih zajmodavaca osigurala značajan iznos odobrene joj pomoći. "Vjerojatnost izlaska Grčke iz eurozone sada je vrlo mala", kazao je Sturnaras u razgovoru s BBC-jevim dopisnikom iz Atene. "Uspjeli smo ostvariti zaokret u gospodarstvu. Tržišta sada iskazuju puno više optimizma. Depoziti se vraćaju u banke, vlada podmiruje financijske obveze prema privatnom sektoru a promijenio se i način kako Europa gleda na nas. Stoga su svi vodeći pokazatelji pozitivni. Prevalili smo dvije trećine puta prema cilju." "Oporavak će nastupiti prema posljednjem tromjesečju 2013.", ustvrdio je. Uvjeren je također da će gospodarstvo iduće godine zabilježiti rast, iako bi se u ovoj godini aktivnosti trebale smanjiti za procijenjenih 4,5 posto.

BRUXELLES - Španjolski program štednje mogao bi biti ublažen ako se aktivnost gospodarstva nastavi smanjivati, poručio je europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn. Rehn je naznačio da bi se Španjolskoj moglo dati više prostora za ispunjavanje strogih proračunskih ciljeva. "Ako bi se stanje u gospodarstvu ozbiljno pogoršalo, možemo predložiti produljenje roka za realizaciju programa prilagodbe", rekao je. Realizaciju programa štednje ometa pad gospodarske aktivnosti i nezaposlenost koja je u posljednjem tromjesečju porasla na rekordnih 26 posto. Španjolska se obvezala smanjiti proračunski manjak s 9,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2011. na 6,3 posto BDP-a u 2012. ali analitičari, uključujući Europsku komisiju, predviđaju da neće ostvariti taj cilj. Rehn je rekao da bi španjolskim kompanijama trebalo olakšati pristup kreditima kako bi gospodarstvo ponovo počelo bilježiti rast i otvarati nova radna mjesta. "Pretjerano strogi uvjeti financiranja" smatraju su glavnim problemom kojim se treba pozabaviti vlada na čelu s premijerom Marianom Rajoyem.

MILANO/FRANKFURT - Skandal oko trgovine derivatima koji je zatresao talijansku banku Monte dei Paschi di Siena izolirani je slučaj i ne postoji rizik od njegova širenja na čitav talijanski bankovni sustav, ustvrdio je u utorak izvršni direktor banke Intese Sanpaolo. "Riječ je o izoliranom slučaju oko kojeg su, iz različitih razloga, formirana u potpunosti neutemeljena stajališta", kazao je Enrico Cucchiani u razgovoru za talijanski list Il Corriere della Sera. Upozorio je ipak da bi bankovni sustav mogao biti u opasnosti ako banka ne dobije obećanu državnu pomoć. Riječ je o paketu državnih zajmova vrijednom 3,9 milijardi eura koji je najstarijoj svjetskoj banci prijeko potreban za nastavak poslovanja. Paket pomoći preko vikenda je dobio i zeleno svjetlo talijanske središnje banke, čime su stvoreni preduvjeti za realizaciju financijske pomoći. Skandal oko gubitaške trgovine derivatima snažno je odjeknuo u talijanskim bankarskim i političkim krugovima i navodno je bio povod jučerašnjeg sastanka čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija i talijanskog ministra gospodarstva Vittorija Grillija.

BRUXELLES - Europska komisija objavila je da će poduzeti "stroge" mjere za zaštitu pčela od opasnih pesticida, ali ih neće zabraniti. Komisija će "predložiti niz ambicioznih ali primjerenih zakonskih mjera", rekao je u ponedjeljak povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg. Istaknuo je međutim da "potpuna zabrana ne bi bila opravdana". Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je 16. siječnja da tri neonikotinoidna insekticida, koje proizvode njemački Bayer i švicarska Syngenta, napadaju središnji živčani sustav insekata, uzrokujući paralizu i smrt.

DEN HAAG - Nizozemski elektronički gigant Philips objavio je u utorak da je prošlu godinu ponovo zaključio u plusu, nakon gubitka u godini ranije, a najavio je i prodaju poslovanja sa zabavom kako bi se pojačano fokusirao na medicinsku opremu i proizvode za njegu zdravlja. Kompanija je tako 2012. zaključila s neto dobiti od 231 milijun eura, nakon 1,29 milijardi eura neto gubitka u 2011. Godišnji je rezultat pritom nagrizao gubitak u četvrtom tromjesečju od 355 milijuna eura, povezan s kaznom u iznosu 509 milijuna eura koju kompanija mora platiti prema odluci Europske komisije zbog dogovaranja cijena katodnih cijevi. Prema sporazumu o prodaji poslovanja sa zabavom, Philipsov dugoročni partner Funai platit će 150 milijuna eura plus neodređeni iznos na ime pristojbe za korištenje Philipsovih brandova u audiju, multimediji i opremi u početnom razdoblju od pet i pol godina, uz mogućnost produljenja sporazuma za dodatnih pet godina. Transakcija će biti zaključena do kraja 2013. godine, pri čemu će poslovanje s video sadržajima biti prebačeno na novog vlasnika tek 2017. zbog važećih Philipsovih aranžmana o licencama.

PEKING - Peking je privremeno zatvorio 103 tvornice koje su veliki zagađivači, a s cesta je maknuo 30 posto vladinih vozila ne bi li tako stao na kraj velikoj zagađenosti zraka, objavili su u utorak državni mediji, ali je zrak iznad glavnoga kineskog grada i dalje opasan. Kvaliteta zraka u Pekingu zadnja dva tjedna stalno je "veoma nezdrava" i "opasna", a u utorak je došla do 517 na indeksu američkog veleposlanstva u Pekingu. Ta brojka označava "ne može se ni izmjeriti". Zagađenost zraka u Pekingu redovito prelazi 500 na indeksu koji mjeri čestice promjera 2,5 mikrometara u zraku. Opasno je sve iznad 300, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije dnevna razina ne bi trebala prijeći 20. Početkom siječnja zagađenost je dosegnula rekordnu razinu, 30-45 puta višu od prihvatljive, a cijeli je grad zavijen u debeli otrovni oblak zbog kojega avioni nisu letjeli, a ljudi nisu smjeli izlaziti.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je država u kojoj je vozni park među najstarijima i najzapuštenijima u Europi, a službena statistika pokazuje kako se građani te zemlje voze u automobilima čija je prosječna starost između 15 i 17 godina, dok su najstariji registrirani automobili stari čak 40 godina, prenose u utorak lokalni mediji u toj zemlji. Prema analizi koju je za potrebe Vanjskotrgovinske komore BiH proveo Institut za privredni inženjering iz Zenice, u Federaciji BiH prosjek starosti vozila na prometnicama je 16,99 godina. Putničkih vozila starijih od 20 godina je gotovo 40 posto, dok je onih koja su proizvedena 2008. godine i nakon toga i smatraju se novima u prometu tek 6,72 posto. Ni u Republici Srpskoj stanje nije puno bolje. Prema podacima entitetskog Zavoda za statistiku, u 2012. tamo je bilo 48,5 posto vozila starijih od 15 godina, dok je 9,7 posto u kategoriji novijih odnosno proizvedenih tijekom zadnjih pet godina.

LONDON - Cijene barela nafte bile su stabilne u utorak na međunarodnim tržištima budući da trgovci čekaju objavu podataka koji će pokazati snagu američkog gospodarstva, najvećeg svjetskog naftnog potrošača. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala nepromijenjena u odnosu na zatvaranje tržišta prethodnog dana i iznosila je 113,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni, od 96,63 dolara. Tržišta je u ponedjeljak ohrabrio podatak o američkoj poslovnoj potrošnji koji je potvrdio ocjene da oporavak pušta korijenje. Na to se danas nadovezalo blago poboljšanje očekivanja njemačkih potrošača za veljaču, prema izvješću koje je objavio ugledni institut GfK. Odgovarajuči indeks porastao je na 5,8 bodova, s revidiranih 5,7 bodova u prethodnom mjesecu. Tržišta nestrpljivo čekaju ishod dvodnevnog sastanka američke središnje banke Fed koji počinje danas, kao i prve procjene rasta američkog BDP-a u četvrtom tromjesečju koje će biti objavljene sutra. Fed očekuje da će zadržati kratkoročne kamatne stope na izuzetno niskoj razini kako bi nastavio podupirati oporavak gospodarstva.

NEW YORK - U ponedjeljak je na Wall Streetu S&P 500 indeks blago pao, nakon osam dana neprestanog rasta, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući oporavku dionice Applea. Dow Jones oslabio je 0,10 posto, na 13.881 bod, a S&P 500 indeks 0,18 posto, na 1.500 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 posto, na 3.154 boda. Nakon osam dana neprestanog rasta, što je njegov najduži pozitivni niz u osam godina, S&P 500 skliznuo je jučer 2 boda jer su ulagači oprezni nakon što se taj indeks, po prvi puta nakon više od pet godina, probio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova. Makroekonomski podaci, koji su posljednjih tjedana podržavali tržište, jučer su bili nejasni. Narudžbe za trajne proizvode u SAD-u porasle su u prosincu 4,6 posto, znatno više nego što se procjenjivalo, no prodaja postojećih kuća pala je oštrih 4,3 posto, dok su analitičari očekivali blagi rast. Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija jučer nisu bili sjajni. Caterpillar je izvijestio o padu dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju za 55 posto zbog troškova računovodstvenih nepravilnosti u kineskoj podružnici. Ipak, cijena dionice najvećeg američkog proizvođača rudarske i poljoprivredne mašinerije porasla je 1,5 posto, nakon prethodna tri dana pada.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon četiri dana pada, no ulagači su oprezni uoči novih makroekonomskih podataka i odluka čelnika američkog Feda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 1,1 posto. Burzovni indeksi u Singapuru i Hong Kongu skliznuli su do 0,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, prekinuvši četverodnevni negativni niz. Sklonost ulagača prema riziku povećana je zahvaljujući solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, kao i makroekonomskim podacima koji ukazuju na jačanje najvećih svjetskih gospodarstava. Međutim, oporavak američkog gospodarstva potaknuo je špekulacije da bi središnja banka mogla početi razmišljati o postupnom odustajanju od agresivno labave monetarne politike. Stoga se s nestrpljenjem očekuje priopćenje Feda u srijedu, nakon dvodnevne sjednice njegovih čelnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙