FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donatorska konferencija o Maliju u utorak u Addis Abebi

ADDIS ABEBA, 28. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Dan nakon summita Afričke unije (AU) na kojoj je glavna tema bilo stanje u Maliju, u Addis Abebi održat će se u utorak donatorska konferencija kojom bi trebalo prikupiti novac za vojnu pomoć Maliju te za reformu vojske te zapadnoafričke zemlje.

Uz šefove afričkih država na donatorskoj konferenciji očekuju se predstavnici Ujedinjenih naroda, Europske unije, Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Japana.

Francusku, koja od sredine siječnja s 2.500 svojih vojnika pomaže malijskoj vojsci potisnuti islamističke skupine sa sjevera te zemlje, zastupat će ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Povjerenik Europske unije za razvoj Andris Piebalgs najavio je da će EU izdvojiti 50 milijuna eura za Međunarodnu misiju podrške u Maliju (AFISMA).

London je obećao logističku pomoć.

Prema diplomatskim izvorima pripremni dokument za donatore što su ga izradili AU i Gospodarska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) predviđa da je potrebno prikupiti 700 milijuna dolara.

U subotu su vojni zapovjednici zapadnoafričkih zemalja kojih će vojnici biti u sastavu AFISMA-e obećali rasporediti 5.700 ljudi.

Zasad je samo 2.000 afričkih vojnika poslano u Mali ili susjedni Niger.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙