FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednici stranaka u BiH spremni na reforme

MOSTAR, 25. siječnja 2013. (Hina) - Predsjednici četiri stranke SDP-a BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i dva HDZ-a izrazili su u petak u Mostaru odlučnost provesti reforme koje su potrebne kako bi ova zemlja mogla podnijeti kandidacijski status za otvaranje pregovora s Europskom unijom nakon što je BiH dobila oštre kritike povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea te su najavili okončanje procesa rekonstrukcije entitetske Vlade Federacije BiH sredinom veljače.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je nakon iznenadnog nenajavljenog sastanka da je u Mostaru upoznao čelnike dva HDZ-a u BiH Dragana Čovića i Božu Ljubića te SDP-a BiH Zlatka Lagumdžiju o razgovorima koje je vodio proteklih dana u Bruxellesu kako BiH neće moći podnijeti aplikaciju za EU te da izbori 2014. neće biti priznati bez provedbe ustavnih promjena.

"Svi smo vrlo zainteresirani, odlučni i odgovorni da provedemo odluku Suda u Strasbourgu. Alternativa je beznađe, izolacija BiH, slijepi kolosijek. S druge strane se otvaraju veliki financijski fondovi i vrata Europe a mi postajemo dio europske obitelji", rekao je Radončić.

Dodao je da je izbor između takve dvije krajnosti jednostavan dodajući da oporbena Stranka demokratske akcije provodi vrlo destruktivnu politiku koja koči europski put zemlje.

"Poruka iz Bruxellesa je jasna da izbori 2014. neće biti fer, pošteni i neće voditi nigdje građane ove zemlje", dodao je Radončić.

Najavio je da će uskoro izvijestili i predsjednike SNSD-a Milorada Dodika i SDS-a Mladena Bosića o upozorenjima iz Bruxellesa prije novoga susreta šest vladujućih stranaka na razini države koju čine i dva HDZ-a, SDP BiH i SBB BiH koji bi trebao održati polovicom veljače.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić izjavio je nakon sastanka da BiH 'očajnički treba članstvo u EU'.

"Ja istinski vjerujem da imamo modalitete oko kojih bi se trebali dogovoriti o provedbi presude Sejdić-Finci", rekao je Ljubić.

Provedba presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu predviđa izjednačavanje prava manjinskih naroda da mogu birati vodeće državne dužnosnike, a prema dogovoru šestorke promjenama se nastoji i osigurati jednakopravni položaj Hrvata pri izboru svojih predstavnika u vlasti.

Vladajuća četvorka razgovarala je u Mostaru i o rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH pri čemu bi iz vlasti isključili dužnosnike Stranke demokratske akcije, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a BiH čiji su se ministri u četvrtak usprotivili svojoj smjeni jer se prema procedurama trebaju izjasniti o inicijativi Parlamenta u roku od 30 dana.

"To znači da mi ulazimo u taksimetar koji traje 30 dana i završit će 11. veljače. Nakon toga će biti zakazana sjednica oba Doma parlamenta i izglasovano nepovjerenje federalnoj Vladi", pojasnio je Radončić.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić istaknuo je da se taj proces treba okončati tijekom veljače te da nakon toga ova stranka ne vidi smisla više inzistirati na promjene zbog opstrukcija smjene Vlade kojoj se protive dužnosnici SDA, HSP-a i Boljitka.

"Rekonstrukcija bi se trebala dogoditi do polovice veljače. U svoje osobno ime mogu reći, a nadam se da dijelim i stajalište HDZ-a BiH kao dijela hrvatskoga bloka za nas sve gubi smisao a odgovornost prelazi na one koji čitav proces opstruiraju", rekao je Ljubić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙