FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britansko gospodarstvo smanjeno 0,3 posto u četvrtom kvartalu

LONDON, 25. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Britansko gospodarstvo u četvrtom je tromjesečju zabilježilo neočekivano snažan pad od 0,3 posto, pokazali su u petak preliminarni podaci tamošnjeg statističkog ured ONS, svjedočeći da se drugo najveće gospodarstvo EU-a približilo trećoj recesiji.

Došlo je tako do zaokreta u usporedbi s trećim tromjesečjem kada je britanski bruto domaći proizvod (BDP) uvećan za 0,9 posto prema prethodnom tromjesečju.

Riječ je o najvećem padu britanskog BDP-a u nekom tromjesečju prema prethodna tri mjeseca, zabilježenom od drugog tromjesečja 2012. Pad je veći i od 0,1 posto koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti.

Na godišnjoj razini gospodarstvo je u četvrtom tromjesečju stagniralo, kao i u trećem tromjesečju, pokazuju podaci statističkog ureda. Ekonomisti su pak očekivali da će BDP u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2011. porasti za 0,2 posto.

Gospodarstvo je stagniralo i u cijeloj prošloj godini, procijenili su u statističkom uredu.

Odvojeno je britansko ministarstvo financija, komentirajući neočekivano snažan pad u četvrtom tromjesečju, ocijenilo da je Britanija i dalje suočena s vrlo teškom gospodarskom situacijom.

"To potvrđuje ono što već znamo a to je da je Britanija, poput mnogih europskih zemalja, i dalje suočena s vrlo teškom gospodarskom situacijom. Težak je put prema ozdravljenju gospodarstva", priopćeno je iz ministarstva financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙