FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšano njemačko poslovno povjerenje u siječnju

MUENCHEN/ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Njemačko poslovno povjerenje poboljšalo se u siječnju, treći mjesec zaredom, poduprto očekivanjima da će najveće europsko gospodarstvo brzo prevladati slabost s kraja prošle godine, pokazalo je u petak pozorno praćeno istraživanje instituta Ifo.

Indeks poslovnog povjerenja koji izrađuje institut Ifo porastao je u siječnju na 104,2 boda, sa 102,4 boda zabilježena u prosincu. Ekonomisti su u prosjeku očekivali da će dosegnuti 103 boda.

Najveće je poboljšanje zabilježeno u segmentu očekivanja za naredno razdoblje, iskazano u rastu odgovarajućeg indeksa u siječnju na 100,5 bodova, s 98 bodova u prošlom mjesecu.

Poslovni čelnici koje je anketirao institut nešto bolje ocjenjuju i sadašnje stanje u njemačkom gospodarstvu, što se očituje u rastu odgovarajućeg pokazatelja u siječnju na 108 bodova, sa 107,1 boda u prosincu.

Njemačko gospodarstvo poraslo je u prošloj godini za skromnih 0,7 posto, a dužnosnici procjenjuju da je u četvrtom tromjesečju zabilježilo pad aktivnosti od oko 0,5 posto.

Ovog je tjedna njemačka središnja banka Bundesbank objavila da se već naziru znakovi oporavka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙