FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Javna rasprava o ulozi organizacija civilnog društva u EU

ZAGREB, 24. siječnja 2013. (Hina) - Budući da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mijenjaju pravila igre u financiranju organizacija civilnog društva, danas je organizirana javna rasprava o financiranju civilnog sektora nakon ulaska u EU kroz Europski socijalni fond (ESF) - jedan od najvećih europskih izvora financiranja projekata i programa dostupan onima koji su obuhvaćani unaprijed definiranim područjima financiranja.

Cilj javne rasprave koju je organizirala Inicijativa 85 organizacija civilnog društva bila je definirati ulogu i zahtjeve civilnoga društva u programiranju i korištenju novih fondova Europske unije.

Kako bi Hrvatska bila spremna povući ponuđena sredstva te osigurati održivost i nastavak razvoja nevladinog sektora, ključno je definirati prioritete financiranja koji će odgovarati "stanju na terenu" te omogućiti daljnji doprinos civilnog društva, rekla je predsjednica Mreže mladih Hrvatske Katarina Pavić.

Podsjetila je da je prvi korak učinjen uključivanjem predstavnika organizacija civilnog društva u tematske radne skupine za pripremu programskih dokumenata za strukturne i kohezijski fond.

Pavić je rekla kako Inicijativa 85 organizacija civilnog društva radi osiguravanja suradnje civilnih udruga i tijela državne uprave prilikom ESF prioriteta traže da se razvoj društva definira kao zaseban prioritet u svakom operativnom programu.

Također traže da se pri radu tematskih skupina za planiranje ESF prioriteta stavi poseban naglasak na područja zapošljavanja i reforme javne uprave te osiguravanje grant sheme (bespovratnih sredstava) podjednako za makro i mikro projekte civilnog sektora.

Inicijativa drži da nadležna ministarstva trebaju organizirati neprofitnim organizacijama adekvatna sredstva za predfinanciranje projekata u iznosu od minimalno 50 posto ukupnog iznosa projekta u vidu uplate nakon potpisa ugovora.

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz istaknuo je da proces programiranja projekata kasni zbog same složenosti programiranja, a kao temeljni problem naveo je to što se problematikom EU fondova bavi premali broj ljudi u državnoj upravi.

Vezano uz pitanje Europskog socijalnog fonda i prostora koji on pokriva, Puljiz je naglasio da će biti prostora za organizacije civilnog društva .

"Kada se programiraju prioriteti za Europski socijalni fond važno je da vodimo računa o dvije važne uloge organizacija civilnog društva - onih koji se bave pružanjem javnih usluga u nizu područja i onih koji se bave problematikom javnog zagovaranja", naglasio je ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH Igor Vidačak.

Smatra da je važno prepoznati organizacije civilnog društva kao zasebni prioritet, a s druge strane, dodao je, ne može se zamisliti transparentna javna uprava bez organizacija koje upozoravaju na probleme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙