FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Holding raspisao javno nadmetanje za prodaju i najam 44 niskopodna tramvaja

ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Iz Zagrebačkog holdinga danas su izvijestili da su raspisali javno nadmetanje za prodaju i povratni najam 44 niskopodna tramvaja u vrijednosti od 532 milijuna kuna, bez PDV-a, što je jedna od mjera iz programa financijskog restrukturiranja Holdinga, koja bi, kako navode, utjecala na bolju likvidnost i smanjenje troškova.

U priopćenju navode kako bi sredstvima od prodaje tramvaja otkupili 214 autobusa u operativnom najmu, platili dio održavanja do 2017. i refinancirali trenutni dug po operativnom najmu tih autobusa.

Iz Holdinga podsjećaju da su ugovori o operativnom najmu 214 autobusa potpisani 2008. na rok od 8 godina, uključujući i održavanje, osiguranje i troškove tijekom korištenja autobusa. Po tim ugovorima, Holding mora plaćati 15 milijuna kuna mjesečno, a po isteku ugovora autobuse bi trebao vratiti davateljima leasinga.

Zbog tih visokih mjesečnih rata i skupih usluga uključenih u rate, a i rizika vlasništva nad autobusima po isteku ugovora o operativnom najmu, Holding pregovara s davateljima leasinga više od godinu dana kako bi se ugovori transformirali tako da se autobusi otkupe i uđu u vlasništvo Holdinga, a da se otplata financijskog najma tramvaja prilagodi postojećim mogućnostima Holdinga. Putem te transakcije, Holding bi, prema procjeni, smanjio rate leasinga za oko 50 posto.

Tada bi, ističu, svih 214 autobusa bilo u vlasništvu Holdinga, a 44 tramvaja bi se koristila putem financijskog najma te bi, po isteku ugovora, također ušli u vlasništvo Holdinga.

U priopćenju se dodaje da je za provedbu te transakcije potrebna suglasnost Grada Zagreba koju će Holding zatražiti po zaprimanju ponuda na javnom nadmetanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙