FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP: ispušta se cjelokupan dotok rijeke Like

ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Zbog iznimno velikih dotoka rijeka na području Like, radnici Hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj) poduzimaju sve potrebne mjere, a ispuštanjem cjelokupnog dotoka rijeke Like i zadržavanjem niže kote u akumulaciji Kruščica kontrolira se stanje u uzvodnom dijelu toka, te se od poplave štiti šire područje grada Gospića, izvijestio je danas HEP.

Navodi da je dotok rijeke Like u akumulaciju Kruščicu 560 m3/s (prostornih metara u sekundi) te je trenutačna visina akumulacije na koti 550,88 mnm (metara nadmorske visine), što je oko tri metra niže od maksimalne radne kote (554,00 mnm).

Kroz rad agregata HE Sklope i preljev prema Kosinju ispušta se 590 m3/s. Ispuštanjem cjelokupnog dotoka rijeke Like i zadržavanjem niže kote u akumulaciji Kruščici kontrolira se stanje u uzvodnom dijelu toka, te se od poplave štiti šire područje grada Gospića, navodi HEP.

Istodobno, dodaje, međudotok potoka Bakovac je oko 60 m3/s, što znači da je ukupan preljev u Kosinjskom polju 650 m3/s pa je visina vode u Kosinju na koti 488,28 mnm. Radi učinkovitije pomoći stanovništvu u Kosinjskom polju, HEP će Općini Perušiću dati na raspolaganje dva spasilačka čamca.

Dotok rijeke Gacke jest 84 m3/s, što je više od dotoka koji omogućava maksimalan rad agregata u HE Senj (60 m3/s), tako da se višak vode odvodi u preljev prema Švičkom jezeru.

Agregati HE Senj i HE Sklope su ispravni i rade punim kapacitetom, dodaje HEP.

Hidroenergetski sustav Senj čine hidroelektrane Senj i Sklope koje se koriste hidroenergetskim potencijalom ponornica Like i Gacke, te potoka Bakovca na području od ličke visoravni do mora, gdje je smještena podzemna strojarnica HE Senj. HES Senj čine još umjetno jezero Kruščica na rijeci Lici, kompenzacijsko jezero u Gusić-polju i složeni derivacijski trakt koji se sastoji od tri tunela dugačka gotovo 33 kilometara i 20 kilometara kanala i otvorenih riječnih tokova.

HEP navodi da bi bez tog hidroenergetskog sustava štete od poplava u Lici bile i znatno veće, jer čim se razina vode u rijeci Lici počinje povećavati, propuštaju se maksimalne količine vode kroz HE Sklope i HE Senj.

Hidroelektrane u Karlovačkoj županiji su spremno dočekale vodeni val, navodi HEP i dodaje da je tijekom proteklog vikenda obavljeno pretpražnjenje akumulacija Sabljaci, Bukovnik i Lešće do dopuštenih minimalnih razina.

Danas su zbog povećanih dotoka u akumulaciju Lešće (oko 150 m3/s), postignute maksimalne dopuštene razine i višak dotoka od oko 30 – 40 m3/s se ispuštao preko preljevnih uređaja brane Lešće.

Dotoci Zagorske Mrežnice i Gornje Dobre su u opadanju, pa se smanjuju i preljevne količine vode. HE Ozalj radi maksimalnim kapacitetom, a visina preljevnih voda Kupe u profilu brane Ozalj su u opadanju, navodi, uz ostalo, HEP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙