FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: stopa nezaposlenosti iznad 21 posto prvi puta od 2003.?

ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas podatak o stopi registrirane nezaposlenosti u prosincu prošle godine, a procjenjuje se da je, po prvi puta nakon gotovo 10 godina, skočila iznad 21 posto.

Hrvatski zavod za zapošljavanje nedavno je izvijestio da je krajem prosinca bilo registrirano oko 358.200 nezaposlenih osoba, što je za 3,2 posto, ili 11.160 osoba više nego u studenome, a za 13,6 posto, ili 42.700 osoba više nego u prosincu prethodne godine.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u prosincu stopa nezaposlenosti porasla s 20,4 posto, koliko je iznosila u studenome, na 21,1 posto. Njihove procjene kreću se u rasponu od 21 do 21,2 posto.

Stopa nezaposlenosti od 21 posto zadnji puta je zabilježena u ožujku 2003. godine.

„Privatni segment gospodarstva iscrpljen je krizom, pa i dalje ne stvara radna mjesta. Štoviše, restrukturiranje poduzeća i stečajni postupci se nastavljaju, pa se smanjuje zaposlenost. Tome treba dodati i sezonski rast nezaposlenosti, odnosno pad zaposlenosti, što je uobičajeno za zimske mjesece u godini. Sve dok ne zabilježimo prve znakove oporavka gospodarstva, ne možemo očekivati ni zaustavljanje negativnih trenova na tržištu rada“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙