FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SUBOTICA - Nekoliko mađarskih stranaka i organizacija u Vojvodini zatražit će teritorijalnu autonomiju za mađarsku zajednicu u Srbiji, objavio je u nedjelju novosadski „Dnevnik“ prenoseći razgovor s predsjednikom Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aronom Csonka. „Vrijeme je da se s vlastima u Srbiji povede dijalog o prijedlogu za formiranje mađarske teritorijalne autonomije na sjeveru Vojvodine“, izjavio je Csonka. "Autonomija Vojvodine, ili ono što je od toga ostalo, nedovoljan je okvir u kojem bi se problemi (vojvođanskih Mađara) mogli rješavati. Vojvođanska autonomija nema mehanizme da zaštiti nacionalne zajednice u mjeri u kojoj je to njima potrebno", istaknuo je on. On je rekao da je o ovom prijedlogu prošlog mjeseca govorio pred članovima Potkomisije mađarskog parlamenta i precizirao da su za taj prijedlog i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM), Pokret mađarske nade, Građanski savez Mađara i pojedine nevladine organizacije. Prema popisu stanovništva iz 2011. u Srbiji živi 253.899 građana mađarske nacionalnosti, naseljenih uglavnom na sjeveru Vojvodine.

PARIZ - Rusija je ponudila Francuskoj prijevoz vojnika ili humanitarne pomoći u Mali, izjavio je u nedjelju šef francuske diplomacije Laurent Fabius, podsjetivši na sličan prijedlog Kanađana o prijevozu afričkih vojnih snaga. Jedan dio prijevoza afričkih vojnika u Mali obavile bi afričke vojne snage, drugi dio Europljani, a treći dio Kanađani, rekao je za radio Europe 1. francuski ministar. "Rusi su ponudili osiguranje prijevoza za Francuze", rekao je Fabius. Afričke vojne snage koje bi trebale sudjelovati u UN-ovoj misiji (AFISMA) imat će oko 5500 vojnika, kazao je Fabius. UN je isprva predvidio 3300 vojnika. No pridružit će im se i 2000 vojnika iz Čada, rekao je francuski ministar. U Maliju se trenutačno nalazi oko 2000 francuskih vojnika, a ta bi se brojka idući tjedan trebala povećati.

ALŽIR - Pripadnici specijalnih alžirskih snaga raspoređenih na plinskom postrojenju u Sahari gdje se do subote odvijala talačka kriza izvijestili su kako je prema najnovijim podacima ondje pronađeno 25 tijela talaca, prenijela je privatna alžirska televizija Ennahar. Njezin vlasnik Anis Rahmani je potvrdio informaciju o tome da je pronađeno 25 tijela talaca, pozivajući se na informacije specijalnih snaga. Ministar informiranja Mohamed Said u nedjelju ujutro je izjavio kako strahuje da bi broj žrtava mogao biti i veći, nakon što je u subotu navečer objavljeno kako su pronađena tijela 23 talaca koje su držali islamisti te da je ubijeno 32 terorista.

DUBAI - Bliski suradnik vrhovnog iranskog vjerskog vođe upozorio je u nedjelju na posljedice mogućeg svrgavanja sirijskog predsjednika Bashara al Assada, rekavši da je njegova sudbina "crvena linija", što je jedana od dosad najjačih izraza potpore Teherana vladi u Damasku. Iran čvrsto podupire Assada od izbijanja pobune protiv njega prije gotovo dvije godine i smatra ga važnim dijelom osovine protiv povijesnog neprijatelja Izraela. "Ako sirijski predsjednik Bashar al Assad bude svrgnut, past će linija obrane prema Izraelu", rekao je Ali Akbar Velayati, jedan od mogućih kandidata na predsjedničkim izborima u lipnju. "Smatramo da su potrebne reforme koje bi proistekle iz volje sirijskog naroda, no bez nasilja i potpore iz SAD-a", dodao je on u razgovoru za libanonsku televiziju Al-Mayadeen. Upitan drži li Iran sudbinu Assada "crvenom linijom", Velayati je rekao: "Da, to je točno. No, to ne znači da ignoriramo pravo sirijskog naroda da sam izabere svoje vladare".

MOSKVA - Rusija je ovoga tjedna počela najveće pomorske vojne vježbe u posljednjih nekoliko desetljeća, za koje analitičari kažu da im je cilj pokazati vojnu snagu i naglasiti interes u Siriji, gdje Moskva ima bazu na Sredozemnom moru. Najmanje osam ratnih brodova iz ruske sjeverne, baltičke i crnomorske flote sudjeluje u manevrima u Sredozemnom i Crnom moru, objavilo je rusko ministarstvo obrane. U priopćenju se ne spominje Sirija, ali vojni stručnjak i analitičar Andrei Frolov smatra da Rusija želi podsjetiti Zapad na veze sa Sirijom, gdje se Moskva usprotivila međunarodnoj intervenciji. Rusija je glavni vanjski zaštitnik sirijskog predsjednika Bashara al Assada i najveći opskrbljivač oružjem njegove vojske. Moskva iznajmljuje postrojenje za održavanje i opskrbu brodova u sirijskoj luci Tartous.

BEOGRAD - U zajedničkoj akciji srbijanske policije i Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala (USKOK) Hrvatske u Novom Sadu je uhićena četveročlana međunarodna skupina kriminalaca kod kojih je zaplijenjena droga vrijedna oko 300.000 eura, priopćilo je u nedjelju ministarstvo unutarnjih poslova Srbije. Kako se navodi u priopćenju, uhićeni su Mladen K. (44) iz Novog Sada, Stanoje M. (43) iz Futoga, Dejan M. (37) iz Šapca i Jova S. (45) iz Čuruga, a policija kao vođu tereti Mladena K. sumnjičeći ga da je organizirao ovu kriminalnu skupinu koja se bavila prodajom amfetamina, kokaina i hašiša na području Novog Sada, Šapca i teritoriju Njemačke i Nizozemske, unazad oko tri mjeseca. Pretresom automobila, stanova i prostorija koje koriste osumnjičeni zaplijenjeno je 8,5 kilograma amfetamina, 111 grama hašiša, 70 grama heroina, pištolj „browing“ i streljivo, a oduzeta su i dva automobila, kamion, 5.200 eura te oko tisuću eura u kunama, dinarima u funtama. Droga je, prema neslužbnenim saznanjima, nabavljana u Nizozemskoj, a policija procjenjuje da je vrijednost zaplijenjenih narkotika na ulici oko 300.000 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙