FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 87. umrla francuska dizajnerica Andree Putman

PARIZ , 20. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Međunarodno priznata francuska dizajnerica interijera Andree Putman, među čijim je poznatijim ostvarenjima i modernizacija unutrašnjosti zrakoplova Concordea, umrla je u subotu u svom pariškom domu u 87. godini, izvijestili su članovi njezine obitelji.

Dama svjetskog dizajna, Putman je tijekom svoje, gotovo 70 godina duge karijere lansirala koncept boutique hotela, a po njoj se zove i jedan neboder u Hong Kongu. Radila je na dizajniranju filmskih setova, a njezin bezvremenski stil obilježio je interijere mnogih luksuznih restorana, dućana i ostalih luksuznih proizvoda. Njezin stil karakterizira poigravanje stilovima i materijalima uz dva neizostavna elementa - svjetlost i prostor.

Putman je odrasla u bogatoj pariškoj obitelji i unatoč tomu što se od nje očekivalo da postane uspješna pijanistica, osobito nakon što je kao 19-godišnjakinja dobila nagradu Konzervatorija u Parizu iz ruku slavnoga kompozitora Francisa Poulenca zaposlila se kao kurirka u ženskome časopisu "Femina" gdje se njezin interes za dizajnom nastavio razvijati. Prekretnica u stilu budućeg zvanja Andree Putman bilo je, kako je kazala njezina kći Olivia, dizajniranje tinejdžerske sobe iz koje je s 15 godina izbacila sve suvišne stvari, koje su bile svojevrstan odraz društvenoga statusa te je uredila na sebi svojstven minimalistički način.

Šezdesetih se udala za trgovca umjetninama Jacquesa Putman koji ju je upoznao s brojnim umjetnicima. Nakon rastave od njega, 1978. osnovala je dizajnersku tvrtku "Ecart" te počela dizajnirati interijere za svoje prijatelje, poput Karla Lagerfelda i Michela Guya. Potom je dizajnirala trgovine za brandove Guerlain i Yves Saint Laurent, u Francuskoj, ali i u Sjedinjenim Državama. Ova talentirana dizajnerica surađivala je na filmskom setu s britanskim redateljem Peterom Greenawayem, a bivši francuski ministar kulture Jack Lang povjerio joj je uređenje svojeg ureda. 1994. Andree Putman osmislila je unutrašnjost Concordea.

Najsnažniji proboj u dizajnerskoj industriji ostvarila je osamdesetih kada je uredila hotel Morgans na newyorškoj aveniji Madison u strogom minimalističkom stilu. To je, prema riječima arhitekta Jeana Nouvela prvi boutique hotel u svijetu.

Energična Andree je nakon razmirica s financijskim partnerom zatvorila tvrtku "Ecart" i otvorila tvrtku Agence Andree Putman koju danas vodi njezina kći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙