FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Povodom napisa u medijima i na društvenim mrežama koje je izazvala jučerašnja izjava riječkog gradonačelnika, slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk u subotu je telefonski razgovarao s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, priopćeno je iz veleposlanstva Slovenije u Zagrebu. Veleposlanik Volk tom je prigodom gradonačelniku Rijeke objasnio što je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec uistinu rekao prilikom nastupa u emisiji "Pogledi Slovenije", naročito to kako će učiniti sve da se pronađe rješenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Slovenski veleposlanik je objasnio da nije bilo nikakvi prijetnji, nego obrnuto, navodi se u priopćenju. Gradonačelnik Obersnel je rekao da i sam u svojoj izjavi na Twitteru nije mislio tako kako je bilo napisano i objavljeno, dodaje se iz slovenskog veleposlanstva. Regirajući na izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Erjavca po kojoj bi, ako se ne pronađe rješenje za Ljubljansku banku, hrvatsko članstvo u EU moglo postati upitno, gradonačelnik Obersnel na svom je Twitter profilu objavio: "Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran".

LJUBLJANA - Slovenski Socijalni demokrati (SD) ocijenili su u subotu da je sadašnju krizu u slovenskoj politici moguće riješiti samo novim izborima, ali se zauzimaju da sadašnji sastav parlamenta svakako ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU-om u predviđenom roku. "Do lipnja treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, a prioriteti su još promjena ustavnih odredaba o referendumu, te reforma tržišta rada", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik stranke Igor Lukšič, govoreći povodom klauzure stranke na kojoj je razmatrana politička situacija u državi. Stranka koju je do sredine prošle godine vodio sadašnji predsjednik države Borut Pahor najavila je da će na proljeće imati svoj novi izborni kongres, te da se već sada počinje pripremati za nove izbore.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u subotu da njegovu vladu pokušavaju srušiti oni koji se "boje za svoje privilegije", ali nije želio najaviti što će učiniti nakon što se, prema najavama iduće srijede, neke od stranaka u njegovoj koaliciji iz nje povuku, čime bi vlada ostala bez parlamentarne većine. U govoru prigodom susreta s članovima svoje stranke u Kobaridu, Janša se dotaknuo političkih prilika u državi i prijetećeg raskida svoje koalicije, rekavši da dio politike i civilnih udruga već dva mjeseca radi na destabilizaciji njegove vlade kako bi se zaustavili procesi i reforme kojima su ugroženi "monopoli i privilegiji", te da se boji da će trošak tih nastojanja pasti na sve građane ako se reforme zaustave. Janšinu koalicijsku vladu podržava trenutačno samo 16 posto birača, a 80 posto ih procjenjuje da bi Janša zbog korupcijskog slučaja trebao dati ostavku, pokazala je u subotu anketa Instituta za društvene znanosti Fakulteta za politologiju u Ljubljani u okviru redovnog ispitivanja političkih stajališta "Politbarometar". Unatoč najavama triju stranaka iz njegove peteročlane koalicije da će napustiti vladu, ako Janša zbog negativnog izvješća antikorupcijskog povjerenstva ne dade ostavku, malo je onih koji vjeruju da bi se on mogao odlučiti za taj potez. Dapače, Janša je najavio da će razvoj događaja komentirati tek u srijedu, kad je izlazak iz vlade najavila Građanska lista (GL) koju će prema najavama slijediti i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), te Slovenska pučka stranka (SLS), a prije toga pokrenuti postupak pred upravnim sudom protiv izvješća antikorupcijskog povjerenstva, kako bi dokazao da su navodi protiv njega političke naravi i neopravdani.

ALŽIR - Alžirska vojska u subotu je izvela završni napad na militante povezane s Al Kaidom koji su zauzeli plinsko postrojenje In Amenas na jugoistoku zemlje i ubila 11 islamista nakon što su ovi ubili sedmero stranih talaca, izvijestili su lokalni izvori i mediji. "Gotovo je, napad je završen, vojska je unutar postrojenja i uklanja mine", rekao je agenciji Reuters lokalni izvor upoznat s operacijom. Državna naftna kompanija Sonatrach rekla ja da su militanti koji su u srijedu zauzeli postrojenje u kompleksu postavili eksplozivne zamke i uzeli veći broj talaca. Točan broj ubijenih među napadačima i stranim i alžirskim radnicima u postrojenju kod grada In Amenasa blizu granice s Libijom još nije poznat.

ABIDJAN - Francuska je u subotu pozvala druge svjetske sile da daju novac i pruže logističku potporu afričkim vojskama koje pripremaju svoje postrojbe da se pridruže francuskim vojnicima koji se u Maliju već bore s militantima povezanim s al Qaedom. Kriza u subsaharskom području primorala je afričke države da ubrzaju svoju planiranu misiju u Maliju koje se prvotno nisu očekivale prije rujna. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao da francuski vojnici nemaju namjeru zamijeniti afričku misiju. "Mi moramo, što je prije moguće, dati logistička i financijska sredstva koje trebaju vojska Malija i afrička misija", rekao je pozvavši donatore da se obvežu pomoći na konferenciji 29. siječnja u Etiopiji. Čelnici afričkih zemalja sastali su se u Obali Bjelokosti gdje bi trebali dogovoriti pojedinosti regionalne misije koja treba preuzeti operacije francuskih snaga ali joj nedostaju financijska sredstva, planovi pa čak i streljivo.

LONDON - Napadom alžirskih snaga završena je otmica u plinskom postrojenju In Amenas, rekao je u subotu britanski ministar obrane Philip Hammon i precizirao da ima novih žrtava. "Otmica je okončana nakon novog napada alžirskih snaga u kojem je bilo novih žrtava", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim kolegom Leonom Panettom koji se nalazi u posjetu Londonu u sklopu europske turneje. Hammon je rekao da su tražili od Alžiraca više pojedinosti o stanju. "Gubici ljudskih života su strašni i treba jasno reći da su za njih odgovorni teroristi", dodao je. Na pitanje alžirskog vođenja krize, on je samo rekao da "različite zemlje imaju različite pristupe".

VATIKAN - Kršćani moraju reći ne rodnoj teoriji i da vezi muškarca i žene u braku, rekao je u subotu papa Benedikt XVI. u novom vrlo oštrom govoru protiv ateističke antropologije. Rodna ideologija je teorija koja je u modi na Zapadu, prema kojoj seksualni identitet određuju odgoj i okolica, a ne genetske razlike. Za nju se zalažu zagovaratelji gay brakova i smatraju da ženski ili muški identitet nije unaprijed određen. "Crkva ponovo govori 'da' dostojanstvu i ljepoti braka i 'ne' filozofijama roda, jer je reciprocitet između muškaraca i žena izraz ljepote prirode koju je želio Stvoritelj", rekao je Papa tijekom primanja predstavnika katoličke pomoći razvoju nakon njihove skupštine. Gay brakovi i rodovi postaju sve veći razlozi nerazumijevanja crkve i zapadnih elita. U Parizu su prošle nedjelje stotine tisuća ljudi, većinom katolika manifestirale protiv plana socijalističke vlade da legalizira gay brakove. Joseph Ratzinger je izrazio žaljenje što sve što je "tehnički moguće postaje moralno dopušteno, svako eksperimentiranje prihvatljivo, odobrena svaka demografska politika i ozakonjena svaka manipulacija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙