FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U katedrali Sv. Dujma molitva za jedinstvo kršćana

SPLIT, 18. siječnja 2013. (Hina) - U povodu Svjetskog molitvenog tjedna za jedinstvo kršćana od 18. do 25. siječnja večeras je u splitskoj katedrali sv. Dujma nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić predvodio glavno ekumensko misno slavlje za tu nadbiskupiju.

Ovogodišnji Svjetski molitveni tjedan za jedinstvo kršćana održava se pod geslom „S čime ću doći pred Gospodina“ što je izreka starozavjetnog proroka Miheja. To su geslo za ovogodišnji Svjetski molitveni tjedan za jedinstvo kršćana u svojim promišljanjima odabrale kršćanske crkve u Indiji, kazao je na početku mise pročelnik Povjerenstva za ekumenizam splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ante Ančić. Po riječima mons Ančića to je geslo „temeljno i ozbiljno pitanje na koji će način Bog, kad dođemo pred njega, vrednovati naše riječi, djela i cijeli naš život“.

Nadbiskup Barišić je na početku mise pozdravio nazočnog predstavnika makedonske općine u Splitu te pravoslavne vjernike rekavši kako bi mu bilo drago pozdraviti i predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Splitu arhijereja Nikolu Škorića i oca Slavoljuba Kneževića, koji nisu nazočili jer su, kako je rekao biskup, vjerojatno zauzeti.

Mons. Barišić je u propovijedi istaknuo kako je do razdjeljenosti kršćana na katolike, pravoslavne, protestante i evangeliste došlo jer su u raspravama o Gospodinu jedni drugima htjeli nametnuti svoje mišljenje.

Kako je rekao, nije potrebno pobjediti drugoga jer je Krist pobjedio a tu njegovu pobjedu treba radosno priopćiti drugima. Brata i sestru treba privući, a ne odbiti, rekao je mons. Barišić. Naglasio je kako su najduhovniji među pravoslavnima, katolicima, anglikancima i protestantima „najzagrijaniji i najzauzetiji za jedinstvo kršćana“.

„Svi pravoslavci, katolici, anglikanci i protestanti koji se iskreno mole čine veliki nevidljivi svjetski manastir i samostan duhovnih osoba“, kazao je Barišić.

Nadbiskup Barišić je istaknuo kako je ovogodišnji Svjetski molitveni tjedan za jedinstvo kršćana važan i zbog jubileja- 1700 godišnjice davanje slobode kršćanima. Rimski car Konstantin učinio je to 313. godine Milanskim ediktom.

Tjedan molitve za jedinstvo kršćana uspostavio je 1907. godine Pavao Watson, tadašnji član i službenik Episkopalne crkve u Americi. Prema tradiciji koja se od tada ponavlja, katoličke, pravoslavne i protestanstske zajednice diljem svijeta okupljaju se na zajedničkim molitvenim susretima.

Svjetski molitveni tjedan za jedinstvo kršćana podržan je i Dekretom o ekumenizmu na Drugom vatikanskom saboru u kojem, između ostalog, stoji: „Obraćenje srca i svetost života, zajedno s privatnim i javnim molitvama za jedinstvo kršćana, valja smatrati kao dušom svega ekumenskog gibanja i mogu se s pravom nazvati duhovnim ekumenizmom“.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙