FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mursi: izjave o cionistima izvučene iz konteksta

KAIRO, 16. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Egipatski predsjednik Mohamed Mursi rekao je u srijedu da su njegove izjave o Izraelu koje je dao uoči izbora i koje su Sjedinjene Države u utorak osudile kao "duboko uvredljive", izvučene iz konteksta.

"Predsjednik je rekao da su (te izjave) izvučene iz govora o izraelskoj agresiji na Palestince u Pojasu Gaze i istaknuo je da se one moraju staviti u izvorni kontekst", po priopćenju egipatskog predsjedništva objavljenom nakon susreta Mursija s američkim senatorom Johnom McCainom.

Smjerao je na videosnimku koju je objavio Institut za istraživanje medija na Bliskom istoku sa sjedištem u Washingtonu u kojoj je Mursi nazvao Izraelce "okupatorima Palestine (...), ratničkim krvopijama i potomcima svinja i majmuna".

U tom razgovoru iz 2010. Mursi je pozvao na "sve oblike otpora u Palestini protiv cionističkih kriminalaca".

Američka je diplomacija u utorak oštro osudila te izjave i pozvala je islamističkog predsjednika izabranog lani da povuče svoje izjave.

"Takav govor je duboko uvredljiv (...) Mislimo da se ti komentari moraju povući i to odlučno", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

U svom priopćenju objavljenom u srijedu Mursi je "istaknuo svoju predanost načelima na kojima je uvijek inzistirao, napose bezuvjetnom poštovanju svih religija i slobodi ispovijedanja vjere, napose monoteističkih vjera".

Usto je "istaknuo potrebu razlikovanja između judaizma i njegovih vjernika s jedne strane te čina nasilja nad Palestincima s druge".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙