FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija opovrgava vijesti o dolasku Ujgura iz Guantanama

LJUBLJANA, 16. siječnja 2013.(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je u srijedu postojanje navodnog dogovora po kojemu bi za nekoliko tjedana u Sloveniju trebala stići dva kineska Ujgura iz Guantanama, u okviru programa oslobađanja osoba koje su još uvijek zatvorene u američkoj bazi na Kubi, a koje se više ne sumnjiči za terorizam.

Informaciju da će dvojica Ujgura uskoro stići u Sloveniju objavio je vladi blizak portal Telekoma Slovenije, pozivajući se na pouzdane izvore, te na navodni sastanak slovenskog ministra vanjskih poslova s dužnosnikom američke vlade zaduženim za pitanje Guantanama. Riječ je o Ujgurima koje su američki vojnici zarobili u Afganistanu, ali su ih američki sudovi oslobodili sumnje da su se bavili terorističkom aktivnošću protiv SAD-a.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu poslije podne da je Slovenija još 2009. godine pozdravila odluku predsjednika Obame o zatvaranju Guantanama i od onda kao i druge države saveznice sa SAD-om, na američku molbu, vodila razgovore o mogućnosti prihvata nekog od zatvorenika iz Guantanama. Oslobođene zatvorenike prihvatilo bi se iz humanitarnih razloga, i to one koji nisu osumnjičeni za terorizam a iz određenih razloga ne mogu biti vraćeni u domovinu.

No slovenska vlada za sada još uvijek nije donijela odluku o tome, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova, a zanijekalo je i navodni tajni susret ministra vanjskih poslova Erjavca s američkim dužnosnikom i razgovore na tu temu.

Informacije da je dogovor sa Slovenijom već postignut i da će dva kineska Ujgura za koji tjedan sa svojim obiteljima biti iz Guantanama premješteni u Sloveniju, opovrglo je u srijedu i američko veleposlanstvo u Ljubljani, te se ogradilo od informacije koju je iznio portal.

U priopćenju američkog veleposlanstva navodi se da informacija portala o tome da je dogovor već postignut nije istinita, ali da SAD i Slovenija već nekoliko godina vode dijalog o toj mogućnosti.

"SAD ostaju privržene zatvaranju Guantanama i zato traže države u koje bi se zatvorenici mogli preseliti. O tome smo vodili razgovore s brojnim prijateljima i saveznicima, među njima i sa Slovenijom", stoji u priopćenju američkog veleposlanstva.

Kako prenose slovenski mediji, u veleposlanstvu nisu međutim željeli zanijekati neslužbene informacije da se slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nedavno sastao s Danielom Friedom, američkim dužnosnikom koji radi na pitanju preseljenja zatočenika iz Guantanama u druge države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙