FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi godišnji pad stranih ulaganja u Kinu u posljednje tri godine

PEKING, 16. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Izravna strana ulaganja u Kinu u prošloj su godini smanjena prvi puta od 2009. zbog gospodarske krize na razvijenim tržištima i usporavanja kineskog gospodarstva.

Kako je u srijedu objavilo kinesko ministarstvo trgovine, izravna strana ulaganja u Kinu, iz kojih je izuzet financijski sektor, u prošloj su godini smanjena 3,7 posto, na 111,72 milijarde dolara. Time je njihova vrijednost smanjena u odnosu na rekordnih 116 milijardi dolara, koliko je zabilježeno u 2011.

Lavovski udio izravnih ulaganja u Kinu otpada na 10 azijskih zemalja i gospodarstava, uključujući Japan, Tajvan i Hong Kong. Njihova vrijednost lani je također smanjena, i to za 4,8 posto, na 95,74 milijardi dolara, pokazuju podaci ministarstva trgovine.

Ulaganja iz Europske unije smanjena su za 3,8 posto, na 6,11 milijardi dolara.

Nasuprot njima, ulaganja iz SAD-a i Japana u Kinu prošle su godine uvećana u odnosu na godinu ranije. Iz SAD-a su porasla za 4,5 posto, na 3,12 milijardi dolara, a iz Japana za 16,3 posto, na 7,38 milijardi dolara, objavilo je ministarstvo.

"Dinamika rasta ulaganja iz nekih razvijenih zemalja, uključujući SAD i Japan, bila je dobra", objavilo je ministarstvo u priopćenju.

Glasnogovornik ministarstva Shen Danyang naveo je također da je Kina u 2012. izravno uložila 77,22 milijarde dolara u 141 zemlju i regiju svijeta, ne uključujući financijski sektor, što je povećanje od 28,6 posto u odnosu na godinu ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙