FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Incidenti na Boeingu 787

LONDON, 16. siječnja 2013. (Hina) - Dvije vodeće japanske zrakoplovne tvrtke odlučile su do daljnjeg odgoditi letove zrakoplova Boeing 787 "dreamliner" nakon što se u srijedu dogodio novi incident sa jedinim od zrakoplova tog tipa.

Agencija Reuters donosi popis incidenata koji su doveli do toga da sigurnost najnovijeg širokotrupnog zrakoplova tvrtke Boeing bude dovedena u pitanje.

2012.

- srpanj: Tijekom testiranja motora General Electrica na zemlji u North Charlestonu u Južnoj Karolini došlo je do kvara ali Državna uprava za sigurnost prometa (NTSB) utvrdila je da se radi o "obuzdanom" incidentu jer komadi motora nisu probili kućište. General Electric naredio je inspekciju motora.

- 4. prosinca: Boeing 787 United Airlinesa sa 184 putnika i člana posade morao je prisilno sletjeti u New Orleansu zbog problema s elektronikom.

- 5. prosinca: Američka nadzorna tijela upozorila su na grešku u vodovima goriva i preporučila korisnicima zrakoplova dodatne inspekcije kako bi se spriječili zastoji motora.

- 13. prosinca: Qatar Airways prizemljio je jedan od tri svoja "dreamlinera" nakon što je došlo do istog problema s elektronikom kao kod Unitedovog zrakoplova 4. prosinca.

- 17. prosinca: United je potvrdio da je i na drugom Boeingu 787 uočen problem s elektronikom.

2013.

- 7. siječnja: Na parkiranom Boeingu 787 Japan Airlinesa izbio je požar na aerodromu u Bostonu jer je eksplodirao akumulator u pomoćnoj pogonskoj jedinici.

- 8. siječnja: Iz drugog zrakoplova Japan Airlinesa na istom aerodromu iscurilo je gorivo zbog čega je otkazan let. Zrakoplov je poletio kasnije tijekom dana.

Nakon sigurnosne provjere United je pronašao problem s instalacijama u istom sustavu koji je izazvao požar na zrakoplovu japanske tvrtke 7. siječnja u Bostonu.

- 9. siječnja: Japanska tvrtka All Nippon Airways (ANA) otkazala je domaći let jer je na njenom Boeingu 787 došlo do kvara u računalu povezanog sa sustavom za kočenje.

- 11. siječnja: Prozor na pilotskoj kabini ANA-inog "dreamlinera" napukao je tijekom leta u Japanu. Zrakoplov je sigurno sletio. Istog dana na drugom zrakoplovu te tvrke nakon slijetanja otkriveno je curenje ulja iz jednog od motora

Američko ministarstvo prometa objavilo je da će kritični sustavi Boeinga 787 biti podvrgnuti sveobuhvatnim provjerama.

- 13. siječnja: Na zrakoplovu Japan Airlinesa kojemu je iscurilo gorivo u Bostonu otkriveno je puštanje goriva na još jednom mjestu.

- 16. siječnja: "Dreamliner" ANA-e morao je hitno sletjeti nakon što su instrumenti pokazali pregrijavanje u električnom sustavu a u putničkoj kabini i kokpitu osjetio se neugodan miris.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙