FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljoprivrednici iz Federacije BiH traže ostavku ministra Lijanovića

SARAJEVO, 14. siječnja 2013.(Hina) - Stotinjak članova nekoliko udruga koje okupljaju poljoprivrednike iz Federacije Bosne i Hercegovine prosvjedovalo je u ponedjeljak u Sarajevu tražeći ostavku ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, kojega su označili odgovornim za teško stanje u kojemu se nalazi poljoprivredna proizvodnja.

Prosvjednici su se okupili pred sjedištem federalnog ministarstva poljoprivrede, a novinarima su kazali kako je Ivanković iznevjerio njihova očekivanja jer nije provodio mjere dogovorene na vladi tvrdeći istodobno da je samovoljno preusmjerio sredstva odobrena za poticaje.

"Naš jedini zahtjev je smjena resornog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića. Pozivamo premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i predsjednika FBiH Živka Budimira da ministra Ivankovića Lijanovića razriješe dužnosti", kazao je novinarima predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić. Ustvrdio je kako je Lijanović samovoljno preusmjerio poticaje iznos od pet milijuna eura.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika FBiH Avdo Muslimović, koji se također pridružio prosvjednicima, ocijenio je međutim kako je pravi problem nedostatak sredstava za poljoprivredu konstatirajući kako se stoga odgovornost ne može pripisati jednom čovjeku. "Nije kriv samo jedan ministar. Radi se o odgovornosti kompletne vlade i parlamenta", izjavio je Muslimović koji nije za to stanje prozvao izravno ministra Lijanovića.

Sam Ivanković Lijanović odbio je prihvatiti pozive da podnese ostavku tvrdeći kako je riječ o političkoj kampanji koju protiv njega vodi HDZ BiH.

"Ukoliko bi moja ostavka bila rješenje za poljoprivredne proizvođače i poljoprivrednu proizvodnju u Bosni i Hercegovini ja bih je odmah danas podnio no to nije rješenje i to ne bi pozitivno promijenilo situaciju, nego upravo suprotno, imalo bi negativne posljedice", ustvrdio je Ivanković Lijanović. Dodao je kako je prosvjed poljoprivrednika ispolitiziran. "Iza toga su očevidno one snage koje su oborile (prijedlog) zakona o zaštiti domaće proizvodnje i koji su svo ovo vrijeme radili u korist uvoznih lobija, a to su predstavnici HDZ-a", kazao je Ivanković Lijanović koji je u vladi u ime Narodne stranke "Radom za boljitak". HDZ BiH i HDZ 1990. inzistiraju da se ministri iz NSRzB, kao i oni iz Hrvatske stranke prava i Stranke demokratske akcije smijene, a da njihova mjesta zauzmu ministri iz dva HDZ-a.

Poljoprivrednici u BiH već su godinama nezadovoljni poticajima koje država i entiteti izdvajaju za domaću proizvodnju. Tvrde da uz takav odnos prema njima ne mogu izdržati utrku sa uvoznicima hrane i da će to ugušiti domaću proizvodnju. Vlade na svim razinama pod stalnim su pritiscima poljoprivrednika da im se povećaju poticaji i ograniče količine hrane koje se uvoze iz inozemstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙