FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Giglio komemoracijom obilježio godišnjicu brodoloma

GIGLIO, 13. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Otok Giglio koji je brojnim svečanostima u nedjelju obilježio godišnjicu brodoloma Coste Concordije, organizirao je komemoraciju "dostojnu" svojih stanovnika koji su pokazali veliko srce prema stradalima, rekla je predsjednica Udruge francuskih brodolomaca Anne Decre koja je došla na otok sa sedamdesetak članova udruge.

"Obitelji žrtava i preživjeli imali su potrebu doći. Danas je dan sjećanja i komemoracije, željeli smo se okupiti zajedno kao što smo bili prije godinu dana i kao što smo već godinu dana", rekla je francuskim novinarima.

Sjećanje na tragediju u kojoj su poginule 32 osobe od 4.229 putnika i članova posade broda otok Giglio je obilježio bacanjem vijenca u more, misom, odlikovanjem spasilaca i postavljanjem spomen ploče u sjećanje na žrtve i na solidarnost stanovnika, nakon čega je uslijedila minuta šutnje.

"Stanovnici su organizirali dan dostojan njih i onoga što su prije godinu dana bili kadri učiniti za nas", rekla je Decre. Ganuta, podsjetila je da su stanovnici pomagali stradalima i primili ih u svoj dom. "Za to smo im neizmjerno zahvalni", rekla je.

"Mnogi preživjeli nisu psihički bili u stanju doći. Sve dok je ova plutajuća grobnica ovdje, teško je vratiti se na otok koji je, danas to vidim, prelijep", dodala je.

Važno je, rekla je, da su preživjeli smogli snage opet doći "kako bi zaliječili svoje rane". "Svatko ima dobar osobni razlog zašto je došao", istaknula je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙