FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlinski aerodrom suočen s pritužbom za ugrožavanje okoliša

BRUXELLES, 11. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska komisija razmatra pokretanje pravnog postupka protiv Njemačke zbog ugrožavanja okoliša gradnjom nove međunarodne zračne luke u Berlinu, što je još jedna smetnja projektu čije se dovršenje već više puta odgađalo.

Europska komisija, koja provodi zakone o zaštiti okliša, rekla je u petak da je razmijenila pisma s njemačkom vladom jer su koridori letenja zračne luke drugačiji do onih određenih EU-ovim procjenama utjecaja na okoliš.

Joe Hennon, glasngovornik Komisije za okoliš, rekao je da bi novi koridori prolazili nad jezerima i drugim staništima zaštićenih ptica.

"Konačni koridori letova nisu isti kao oni prvotno najavljeni. Mi sada moramo razmotriti naše stajalište", rekao je.

"Jedna od opcija bi bila započeti postupak u vezi kršenja propisa ali još nismo došli do toga", rekao je glasnogovornik i najavio da će se odluka donijeti idućih tjedana.

Prijetnja pokretanja pravnog postupka dodatno će pojačati polemike oko međunarodne zračne luke Willy Brandt u vezi koje su stalne odgode rokova već narušile reputaciju njemačke učinkovitosti.

Iako takvi procesi mogu završiti na Europskom sudu pravde, većina takvih slučajeva rješava se unaprijed tako da zemlje prilagode projekte u skladu s pravilima EU-a.

Nije vjerojatno da će Komisija naložiti još jednu odgodu otvaranja zračne luke no prigovor bi mogao značiti da će se koridori morati mijenjati.

Gradnja nove berlinske zračne luke počela je 2006. a trebala je biti otvorena 2011. godine. Otvaranje je prvo odgođeno za lipanj 2012. onda za ožujak 2013. pa za listopad a sada okvirno za 2014. ili čak kasnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙