FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Srednjoafričkoj Republici potpisan sporazum o primirju

LIBREVILLE, 11. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Sporazum o rješenju krize u Srednjoafričkoj Republici kojim se predviđa prekid vatre, ostanak predsjednika Francoisa Bozizea na vlasti i stvaranje prijelazne vlade "nacionalnog jedinstva" u petak su u Librevilleu potpisale zaraćene strane, objavio je AFP.

Parlamentarni izbori organizirat će se nakon jednogodišnjeg prijelaznog razdoblja i "imenovat će se premijer iz redova demokratske oporbe", stoji u sporazumu, postignutog nakon trodnevnih razgovora, čiji je sadržaj pročitan novinarima, a kojim se predviđa i "povlačenje svih stranih vojnih snaga" s područja Srednjoafričke Republike.

"Ovo je dobar sporazum za ostvarenje mira", rekao je glasnogovornik pobunjeničke koalicije Seleka, Eric Massi. "No prekid vatre ovisit će o ispunjenju nekoliko naših zahtjeva, a mi ćemo idućih dana moći vidjeti koliko je Bozize iskren", dodao je.

Massi je objasnio da je Seleka, među ostalim, zatražila oslobađanje političkih zatvorenika i reviziju ustavne odluke kojom se predsjedniku ukidaju neke ovlasti, uključujući i pravo da smijeni predsjednika vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙