FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Broj Amerikanaca u Afganistanu glavna tema Obame i Karzaija

WASHINGTON, 11. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama i afganistanski predsjednik Hamid Karzai počeli su u petak važne pregovore koji bi trebali odrediti brzinu povlačenja američkih snaga iz Afganistana te o tome hoće li Amerikanci i nakon 2014. ostaviti neke vojnike.

Obama koji je Karzaija ugostio u Bijeloj kući pod pritiskom je jer bi morao ispuniti svoje predizborno obećanje o nastavku postupnog završavanja dugog rata u Afganistanu, uz kontinuirano osposobljavanje afganistanskih vlasti za borbu protiv talibana, kako zemlja ne bi zapala u kaos kad se povuče većina NATO-ovih snaga.

Karzaijev posjet nakon godine dana napetosti u odnosima SAD-a i Afganistana, ostvaren je u trenutku kad Washington razmišlja o tome koliko vojske ostaviti u Afganistanu kad krajem iduće godine završi NATO-ova borbena misija.

Dužnosnici Bijele kuće ostavljaju otvorenom mogućnost da se nakon 2014. američka vojska sasvim povuče, kao što je bilo 2011. u Iraku, a ta opcija u suprotnosti je s mišljenjem Pentagona da će za jačanje i obuku još preslabih afganistanskih snaga sigurnosti biti potrebne tisuće vojnika.

No razgovor o toj opciji da nitko ne ostaje možda je samo manevar da se od Karzaija izvuče ustupak jer on još nije pristao da u bilateralnom paktu o sigurnosti o kojem se pregovara bude i imunitet od kaznenog progona za američke vojnike koji ostanu. Osim toga, tako bi se i Pentagonu poslala poruka sa smanji očekivanja kad je u pitanju budući broj vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙