FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruska djeca čije je posvajanje odobreno odlaze u SAD

MOSKVA, 11. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Ruska siročad čije je posvajanje u američke obitelji jedan sudac odobrio prije nego je na snagu stupio zakon kojim se zabranjuje to posvajanje, mogu otići u Sjedinjene Države, rekao je u petak za agenciju France Presse glasnogovornik Kremlja.

"Ako postoji sudska odluka, djeca mogu otići" u SAD, rekao je Dmitirij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ako takve odluke još nema, ne mogu otići", dodao je.

Nije htio reći o kolikom je broju djece riječ.

Dječji pravobranitelj Kremlja Pavel Astahov rekao je koncem prosinca da su u tijeku 52 postupka posvajanja u američke obitelji. U petak je kazao da je to bio "okvirni broj" i da točnije podatke očekuje od ministarstva prosvjete.

Ministarstvo je, povećavajući zbrku, izjavilo pak da je radio Eho Moskve izvijestio da 52 siročeta već imaju dopuštenje suda za posvajanje, ali da te odluke još nisu pravomoćne, ne navodeći druge pojedinosti.

Glasnogovornik ministarstva nije na upit AFP-a htio ništa komentirati.

Peskov je usto kazao da se, usprkos postojanju bilateralnog ugovora između SAD-a i Rusije o posvajanju, kojega poništenje u Rusiji stupa na snagu u siječnju 2014., ne smije početi nijedan novi postupak posvajanja.

Ruski zakon koji je stupio na snagu 1. siječnja zabranio je Amerikancima posvajanje kao odgovor na "listu Magnickog", zakon koji je potpisao predsjednik Barack Obama te zabranjuje boravak u SAD-u ruskim čelnicima umiješanim u smrt odvjetnika Sergeja Magnickog u zatvoru 2009. ili u druga kršenja ljudskih prava.

Ruska oporba najavila je u nedjelju prosvjede protiv tog zakona.

UN-ov fond za djecu (UNICEF) pozvao je u prosincu rusku vladu da povede računa o "bijedi u kojoj trenutačno živi velik broj ruske djece u sirotištima".

Po UNICEF-ovim podatcima, 130.000 ruske djece živjelo je 2009. u tim ustanovama.

Između 2008. i 2011. 15.000 ruske djece posvojeno je izvan zemlje, među kojima 5.000 u Americi. Rusi su posvojili 33.000 djece bez roditeljske skrbi, po službenim podatcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙